divendres, de març 9

Els Oscars asiàtics



En Vador m'ha fet arribar l'enllaç a la web dels Asian Film Awards, que vindrien a ser els Oscars del cinema asiàtic, per definir-ho tirant de tòpics. El cas és que faig una ullada a les candidates a millor pel·lícula i m'emporto una grata sorpresa: no pas per la qualitat de les pel·lícules nominades, que també, sinó sobretot perquè observo que pràcticament totes són pel·lícules que han tingut ressò entre el públic occidental i algunes, fins i tot, s'han arribat a estrenar comercialment als multisales del costat de casa. Una petita però esperançadora senyal de progrés en la difusió del cinema oriental.

Entre les sis candidates trobem:
Curse of the Golden Flower, la pel·lícula que ha reconciliat Zhang Yimou amb la seva exdona i exmusa Gong Li, i que s'estrenarà a les sales comercials catalanes el proper 27 d'abril. Èxit segur.

The host, l'exitàs de públic i crítica signat per Boog Joon-ho i que hauria de catapultar el cinema sudcoreà al primer pla de l'actualitat d'una vegada per totes. Aquesta la fan fins i tot a Mataró i la veïna me la comenta.

Exiled, obra mestra entre les obres mestres de Johnnie To, aplaudidíssima al Festival de Cinema de Sitges i al de Cinema Asiàtic de Mollet, pendent de la data d'estrena comercial a casa nostra.

Still life, d'un director que m'apassiona, Jia Zhangke, i que va resultar ser la flamant guanyadora del Lleó d'Or a Venècia. Golem n'ha comprat els drets de distribució a l'estat espanyola i friso per veure-la. Està rodada a Fengjie, un poble que va haver de ser desallotjat i abandonat arran del magne projecte hidràulic de la presa de Tres Goles del riu Yangzi.

Les dues pel·lícules nominades restants són la japonesa Love and Honor (el cinema japonès és l'assignatura pendent ara mateix, perquè aquí ara només arriba el terror i prou); i una raresa a la que seguirem la pista, la indonèsia Opera Jawa.

A la categoria de directors també hi trobem noms coneguts: el venerat Jian Zhangke; el mite-entre-els-mites Johnnie To; l'iranià Jafar Panahi, que triomfa entre les meves amistats gràcies a Offside; i dos frikis de nasos també coneguts dels cinèfils catalans, el taiwanès Tsai Ming-liang (segur que heu vist El sabor de la sandia) i el tailandès Apichatpong Weerasethakul (el de Tropical Malady), que estan nominats per les seves darreres pelis, I Don't Want to Sleep Alone i Syndromes and a Century, respectivament. Tanca la llista Hong Sang-soo, un dels mestres del cinema coreà i el gran oblidat de la distribució nacional.

La resta de nominacions a la web dels Asian Film Awards.

Technorati Tags:

1 comentari :

Anònim ha dit...

m'ha agradat l'expressió "dos frikis de nasos" jaja. Tens raó, quin parell de frikis, però que bons que són