divendres, de maig 6

El fabricant de joguines



A finals dels anys 60, George Lucas era un estudiant de cinema avantatjat que ja havia aconseguit despuntar amb el seu treball de carrera, un estrany i críptic curt titulat THX. Com la majoria dels joves de la seva generació (Scorsese, de Palma, Coppola...) que somiaven en fer cinema, pensava que algun dia podria convertir-se en un artista de la mateixa manera que els directors de la Nouvelle Vague francesa feien art amb el seu cinema.

L’any 67, Lucas coneix un jove Francis Ford Coppola i aviat la relació entre els dos es converteix en una profunda amistat que durarà pràcticament una dècada i que només es trencarà quan el tímid i reservat director es converteixi en el màxims responsable, l’any 1977, del negoci cinematogràfic més rentable de la història: La Guerra de les Galaxias.

Enrera deixava dos grans pel·lícules realitzades sota la tutela de Coppola: la versió en llargmetratge de THX, un dels títols més personals del cinema de ciència ficció, i American Graffitti, tota una elegia a la joventut americana i la darrera pel·lícula de baix pressupost que rodaria. Després d’aquests projectes, i amb un èxit sense precedents, Lucas va renunciar a moltes amistats i, sobretot, a la concepció de cinema com a forma d’art en favor d’un concepte empresarial i econòmic. Amb el temps, Lucas s’acabaria transformant en un milionari fabricant de joguines, tal i com el va definir el seu col·lega John Landis quan va visitar el festival de Sitges el passat mes de desembre del 2004.

A Moteros tranquilos, toros salvajes, el molt recomanable llibre de Peter Biskin sobre el Nou Hollywood dels anys 70, Lucas confesa: "em va portar molt de temps resignarme a La guerra de las galaxias. Però finalment ho vaig aconseguir, y tornaré a aquesta pel·lícula. La guerra de las galaxias es el meu destí".

El proper dia 19 de maig, gairebé trenta anys després del film original, s’estrena mundialment un nou episodi –cronològicament és el sisè, però és el tercer per entendre tota la trama- d’aquesta popular "space opera". La venganza de los Sith ha de ser, segons Lucas, definitivament l’últim episodi de la saga. Que realment sigui així costa de creure, tenint en compte que La guerra de las galaxias és el principal punt de suport del seu extraordinàriament milionari, poderós i personal imperi de la joguina.