dilluns, de març 10

Cinema i Empresa: 'Coco avant Chanel', la dona emprenedora i creativa



El nom de Coco Chanel està avui en dia associat a una de les més prestigioses firmes de moda d’alta costura del món. Però per arribar a ser la dissenyadora que més va revolucionar la forma de vestir al segle XX, Coco Chanel va haver de superar molts entrebancs i dificultats, agreujats pel fet de ser una dona independent i amb caràcter en una època on no era el més habitual. La pel·lícula ‘Coco, de la rebeldía a la leyenda de Chanel’ reconstrueix precisament els primers passos de la gran dissenyadora de moda, tot un exemple de dona lluitadora, creativa i emprenedora.



Protagonitzada per Audrey Tatou en el paper de Coco Chanel, el film dirigit per Anne Fontaine se centre en els anys de joventut de la dissenyadora. La pel·Lícula mostra com Gabrielle Chanel va aconseguir convertir-se, de forma autodidacta, en una dissenyadora amb una influència capital en el món de la moda, ja que va aconseguir treure la dona dels vestits llargs i encorsetats de principis de segle i vestir-la amb roba més còmoda, elegant i dinàmica. Aquesta transformació va contribuir, sens dubte, a redefinir un nou rol de la dona del segle XX, de caràcter més lliure i independent, tal i com va ser la pròpia Coco Chanel.
Però no tot va ser fàcil per a Gabrielle Chanel. La seva forta personalitat i la seva independència també va tenir efectes en la seva vida personal. El preu que sovint una dona ha de pagar per decidir la seva pròpia vida queda reflectit en la seqüència final en què veiem a una Coco Chanel solitària seguint una de les seves aplaudides desfilades de moda a París.



Abans del triomf, però, Coco Chanel va haver de treballar dur. Nascuda en una família molt modesta, la jove Gabrielle va actuar en cabarets i espectacles de varietats i va treballar com a modista en petites botigues de París fins que el seu caràcter emprenedor i creatiu la van portar a innovar en els barrets que es portaven de la Belle Epoque. Aquest va ser el primer indici del talent de la jove dissenyadora que, tossuda i decidida en la seva empresa, va portar el seu propi nom a les cotes més altes de popularitat i prestigi.