dissabte, de març 15

L’esforç, el valor més cinematogràfic

http://pics.filmaffinity.com/Flashdance-362820133-large.jpg

A la famosa escena final de ‘Flashdance’, la protagonista, una ballarina que aspira a entrar a una prestigiosa escola de dansa clàssica, s’enfronta al tribunal que ha de decidir la seva admissió. La noia entra a la sala, posa el disc amb la mà tremolosa i comença a fer els primers passos del ball. I llavors, s’entrebanca i cau. Després d’uns segons de dubte, s’aixeca i anuncia que ho tornarà a intentar. Posa la música altra vegada i, aquest cop sí, aconsegueix acabar el número que li obrirà la porta a l’esperada escola de dansa. Quan ens fixem un objectiu –a la feina, a la vida- ens hi hem de posar a fons, sabent, com en el cas de la protagonista de Flashdance, que els entrebancs sorgiran fins el darrer moment. De forma molt visual, la pel·lícula mostra com aquests entrebancs es poden superar. Sobretot, si ens dediquem al nostre objectiu amb empenta i esforç. 


És possible que l’esforç sigui un dels valors més cinematogràfics. Hollywood adora les històries de persones esforçades perquè saben que on hi ha esforç, acostuma a haver-hi superació i victòria. Aquest és el cas que ens explica ‘Flashdance’, el de la jove de pocs recursos i grans somnis que només es fan realitat a base d’esforç, que en el seu cas es tradueix en hores i hores de durs entrenaments mentre malviu fent feines de cambrera-. En aquest cas és en clau de drama musical, però podem trobar molts altres exemples de pel·lícules que destaquen l’esforç com el valor principal per a la superació personal.

Des de clàssics contemporanis com ‘Rocky’ fins a títols recents que ja s’han convertit en referents del cinema de valors, com és el cas del film ‘En busca de la felicidad’, amb un Will Smith representant l’empenta, el caràcter emprenedor, la motivació i l’esforç per aconseguir la seva fita a la vida. ‘Forrest gump’ és una altra d’aquestes pel·lícules que s’han guanyat el cor del públic precisament perquè demostren que qualsevol persona, sigui quina sigui la seva dificultat o limitació, pot superar-la amb ganes i esforç.