dilluns, de febrer 24

Cinema i empresa: ‘Braveheart’, exemple de lideratge


El discurs que el protagonista de 'Braveheart', William Wallace, pronuncia davant les seves tropes abans de la batalla per la llibertat d’Escòcia està considerat un dels més inspiradors tant de la història del cinema com més enllà dels límits de la gran pantalla.

Aquesta seqüència de poc més de tres minuts sintetitza els valors i característiques que defineixen un gran líder amb capacitat per motivar el seu equip i lluitar pels seus ideals.

L’actor i director Mel Gibson reconstrueix a ‘Braveheart’ la història de William Wallace, un rebel escocès que va liderar la revolta contra el rei Eduard I d’Anglaterra, que pretenia fer-se amb la corona escocesa.

La lluita de Wallace comença en el moment en que la seva dona mor a mans dels anglesos. A partir d’aquell moment, l’heroi dedicarà la seva vida a un únic objectiu, el d’alliberar Escòcia de l’amenaça anglesa. Per això, farà gala d’una sèrie d’atributs com ara el valor, el carisma i la intel·ligència, que Wallace sabrà emprar per reclutar centenars de voluntaris que li faran costat en la seva causa.

Marcar-se un objectiu, en primer lloc, i ser un mateix per apostar en allò en què més confiem, són dues de les lliçons que d’entrada es poden extreure del protagonista de ‘Braveheart’. Però és que William Wallace demostra, amb el seu comportament, moltes altres característiques que defineixen l’autèntic líder d’èxit.

Així, per exemple, Wallace aconsegueix, per la seva autoritat, tenir seguidors i no súbdits, que l'admiren i el respecten. Davant dels seus seguidors és el primer en donar exemple, posant-se al davant de les lluites i assumint els reptes i riscos de cada situació. Com a bon líder, sap capejar les adversitats i resoldre els problemes i conflictes. També és capaç de motivar el seu “equip” i moure’ls cap a un projecte comú, perquè sap com ser persuasiu sense enganyar ni manipular, amb un domini del llenguatge que queda de manifest en el famós discurs final.