dijous, de febrer 13

Cinema i empresa: Piratas de Silicon Valley, l’enfrontament entre Apple i Microsoft


La pel·lícula, de l’any 1999, reflecteix els primers anys en les trajectòries d’Steve Jobs i Bill Gates


El primer Mac fabricat per Apple fa trenta anys aquest any 2014. Pot ser una bona ocasió per recuperar una de les pel·lícules que relata els orígens de la companyia fundada per Steve Jobs. La figura del fundador d’Apple ja va ser objecte, dos anys després de la seva mort d’una pel•lícula biogràfica, Jobs, que es va fixar molt específicament en les llums i ombres del caràcter d’un dels emprenedors de més èxit de les darreres dècades.

Per la contra, la pel·lícula ‘Piratas de Silicon Valley’ va ser realitzada l’any 1999, quan Jobs encara estava lluny de convertir-se en el gran guru de l’era digital. Per això resulta interessant recuperar aquest film que mostra la trajectòria de Jobs i el seu col•laborador Wozniak, i l’eterna competència que van mantenir amb Bill Gates en una època apassionant, la del naixement dels primers ordinadors personals.

La pel·lícula, una ficció amb estètica de docudrama, té com a narrador a Stephen Wozniak, que relata els seus records sobre els primers anys d’Apple, des de la seva fundació fins l’acomiadament de Jobs a la companyia. De la relació de tots dos es poden veure dos models diferents d’emprenedor: Jobs representa l’ambició pura, l’home que és capaç de sacrificar-ho tot per la seva idea; mentre que Woznaik es presenta com l’empresari més preocupat per la qualitat del seu producte que pel funcionament de la seva empresa.

El més interessant de la pel·lícula és que reconstrueix el nervi i l’emoció dels pioners de la informàtica, i la seva cursa apassionada per ser els primers en oferir els ordinadors personals al món. Contraposades les figures de Jobs i Gates es pot veure com cadascú d’ells va saber potenciar els punts forts de les seves companyies i com van saber jugar amb els seus coneixements, els seus contactes i, sobretot, amb la seva visió de futur.