divendres, de juny 29

Compartir i reivindicar amb la lectura en veu alta


El plaer solitari de la lectura guanya una nova dimensió quan llegim en veu alta. Hi entra en joc una altra idea, la de compartir. “Llegint en veu alta compartim històries, aventures, sentiments i emocions”. Són paraules de l’actor i director Josep Maria Pou, una de les veus protagonistes del Festival Tiflollibre de lectura en veu alta que va tenir lloc dimecres passat, dia 27, al Caixaforum de Barcelona. Organitzat pel Centro Trinidad, el Festival Tiflollibre és una iniciativa de l’Associació de Disminuïts Visuals de Catalunya B1+B2+B3 de caràcter cultural i lúdic, però també marcadament reivindicatiu. Amb 18 anys de feina feta a Catalunya, l’Associació B1+B2+B3 batalla dia a dia per fer el món més accessible a les persones amb problemes visuals. I també la cultura. El president de l’associació, Manel Martí, ho va explicar en el seu parlament inaugural al festival Tiflollibre. “Volem tenir accés a la cultura”, va afirmar, repassant els èxits aconseguits en matèria d’exposicions adaptades als cecs o en els audiollibres i llibres en braille; i les assignatures pendents, com ara el cinema, tot i que l’entitat està treballant per resoldre aquesta qüestió.

Per reivindicar aquest accés a la cultura, l’Associació de Disminuïts Visuals de Catalunya B1+B2+B3 organitza des de fa quatre anys el Festival Tiflollibre. Tiflo, és cec, en grec, tal i com va explicar el presentador Toni Puntí a l’inici de l’acte. El Festival Tiflollibre tenia com a lema aquest any “la joia de la paraula” i és per això que els convidats d’honor tenien tots vinculació amb el món de les lletres. A banda de Josep Maria Pou, van intervenir al festival els poetes Carles Duarte, Jordi Cervera, Àlex Susanna i Vicenç Villatoro, que van recitar els seus propis poemes; el periodista Jaume Clèries va optar per una poesia de Joan Margarit, i l’actor Josep Maria Pou, pel poema “Hijos de la época” de Wislawa Szymborska.

Pou va ser l’encarregat d’obrir la tanda de lectures i ho va fer, primer, amb un emotiu discurs de marcat caràcter personal en el qual va recordar l’origen de la seva passió lectora. Va ser gràcies a l’enorme biblioteca paterna on el petit Josep Maria se submergia hores i hores, llegint en silenci i també en veu alta, amb les seves dues germanes com a primeres espectadores del futur actor. Pou també va explicar que durant els anys setanta va viure i treballar sis anys a Madrid per la ONCE, enregistrant llibres en veu alta per als invidents. “Encara avui hi ha gent que em coneix per la veu”, va recordar.

La poetessa infantil Núria Albertí va contribuir a fer llegir en veu alta el públic assistent al Tiflollibre. Albertí va convidar els presents a recitar quatre versos d’un dels seus poemes, el “Gril grill”, en una divertida lectura col·lectiva. I l’actriu i escriptora Isabela Méndez va aconseguir emocionar amb la lectura del seu text autobiogràcic ‘La brújula dispersa’, on relata les dificultats que la seva disminució visual li comporten en la vida quotidiana i com aquestes es poden superar també amb creativitat i humor.  

Altres veus també es van deixar sentir al Festival Tiflollibre. Les de Jaume Respall, que va llegir de memòria un fragment de L’hostal de la Glòria, la de Paquita Garcia, que va llegir en braille dos poemes de Martí i Pol o la de Pere Valera, que va recitar Borges. Tots ells són membres de l’ADVC. La Coral Interreligiosa per la Pau va posar música a un esdeveniment que va omplir la sala d’actes del Caixaforum i que es va viure com una gran festa de les paraules. A través del twitter de @llegimipiulem i juntament amb la gent d'Amor a l'Art també vam contribuir a difondre-ho per la xarxa.

1 comentari :

Tana ha dit...

Gràcies Judith!!!
Gràcies per acceptar la meva proposta de sumar el teu talent com a periodista de la cultura i l'art perquè les teves cròniques i els teus twitts fossin una de les finestres al món per explicar el que allà estava passant.
Em va emocionar pensar que tornàvem a compartir feina a més d'amistat.
Ets una periodista amb sensibilitat, justament el tipus de professional que l'equip de l'organització necessitàvem per ajudar-nos en la difusió i per cobrir aquest Festival.
GRÀCIES per tot, sobretot per fer que les teves paraules sobre el festival volessin per la xarxa.
Rep el reconeixement de l'organització del Festival i el meu propi.
Fins aviat!
Cayetana