divendres, de desembre 16

L'amic de Fellini



Fa uns dies al Cinefòrum Teià vam tenir la gran oportunitat de conèixer i conversar amb el director Jorge Grau, història viva del cinema espanyol, i vam recuperar 'Una historia de amor', amb Teresa Gimpera i Serena Vergano, tota una joieta dels seixanta per reivindicar.


Entre moltes altres coses, Grau ens va parlar de la polèmica que en el seu moment va causar la dedicatòria del film, que diu 'A todos cuantos han sentido la pesada carga del amor'. Buscant per Internet vam trobar una crítica de la pel·lícula publicada, atenció, al l'edició del 14 d'octubre del 1966 del Mundo Deportivo que fa referència precisament a aquesta polèmica. Podeu veure la pàgina en PDF clicant aquí, però a continuació copio un tros de la crítica, que no deixa de tenir la seva gràcia.


La película elegida para la sesión inaugural fue «Una historia de amor», de Jorge Grau, una realización desafortunada desde la dedicatoria al final, que entendemos mal escogida para ostentar la representación de Españaenun acercamiento entro nuestra Cinematografía, y las de Hispano-América. Dicha película ha sido producida por Jorge Tuseil, presidente de Uniespaña, y la interpretan Serena Vergano, Teresa Gimpera y Simón Andreu.

La dedicatoria de Grau dice: «A mi padre y a todos cuantos han sentido la pesada carga del amor» Siempre ‘hemos entendido que el amor más que una carga es un estimulo, una ayude y un sostén para andar por caminos difíciles.El protagonista es un joven escritor que tiene esposa en estado de gravidez y cuñada que si ambos no ponen mucho cuidado va a terminar igual. La obra causa la inipresión de que Grau ha querido decir demasiadas cosas trascendentales naufragando en un mar de agua de borrajas.

A banda d'això, Grau ens va explicar anècdotes d'aquest i altres rodatges, i ens va parlar de la seva estreta amistat amb Federico Fellini, a qui va conèixer a Roma i amb qui va mantenir una llarga relació. Grau ens va explicar que gràcies a l'amistat amb Fellini va poder tirar endavant la seva primera pel·lícula. I va ser gràcies, precisament, a aquesta fotografia que veieu aquí sota, que va sortir publicada en una revista italiana amb el peu següent: "el amigo espanyol de Fellini". Gràcies a aquesta coincidència, molts actors com Mastroianni o Monica Vitti van accedir a llegir el guió de Grau, i va poder fer la seva pel·lícula.


Aquesta fotografia l'he trobat en el llibre 'Fellini desde Barcelona' que Jorge Grau va publicar l'any 1985. El llibre està descatalogat, però es pot trobar per Internet en botigues de segona mà (com per exemple, Iberlibro). Ens ha faltat temps per buscar-lo i la veritat és que val la pena. En aquest llibre, ple de fotograries, il·lustracions i anècdotes, Grau busca tots aquells elements "fellinnians" que considera que també són presents a Barcelona.



La fotografia de Jorge Grau és de Lola Rodríguez

2 comentaris :

Juan Gonzalez ha dit...

M'agradat molt l'informació i el comentari. Francament bo. Felicitats.

Esteban Martinez Ruiz ha dit...

Molt bé Judith, un epílog inmillorable a una sessió de cinèma fòrum irrepetible. Bones Festes!