dimecres, de juny 29

Xina reivindica Confuci


Més enllà de la seva aportació filosòfica i cultural, la figura de Confuci ha estat sempre objecte de polèmica, reivindicada i denostada a parts iguals per considerar-la responsable de la moral xinesa conservadora i ortodoxa. Ara una superproducció xinesa recupera la figura d’aquest influent pensador amb un film que s’ha convertit en un dels grans blockbusters del país asiàtic, on es va estrenar amb 2500 còpies. La pel·lícula, dirigida per la realitzadora Hu Mei, pretén també arribar a un públic internacional, segons sembla constatar-ho el fet que el protagonista sigui Chow Yun Fat, un dels actors xinesos amb més projecció fora de les fronteres del seu país. 'Confucio' es va poder veure recentment al Cine Asia Film Week organitzat per Casa Asia.

L’actor es posa en la pell del mestre Kong, de qui es relaten els seus anys de maduresa, des de que va prendre possessió del seu primer càrrec polític fins a la seva mort als 73 anys. Van ser aquests un anys turbulents en què Confuci va forjar el seu pensament, entre el qual destaca la idea de la igualtat dels homes i la justícia social. Són aquests aspectes, justament amb la seva faceta de mestre –està considerat com un dels primers pedagog de la història- els que més s’han potenciat en aquest film que sembla també tenir molt de rentat de cara del govern comunista.

A nivell cinematogràfic, la pel·lícula recrea la figura de Confuci a partir de les dades autobiogràfiques que es coneixen a través de documents clàssics i a través també de les seves ‘analectes’ o dites, i ho fa a la manera de les tradicionals ‘vides de sants’, mostrant-lo com un ser sense debilitats ni fissures i proper a la divinitat. Més entretingudes resultes les seqüències de lluites i batalles i tots el rerefons de les intrigues i corrupteles polítiques que també van contribuir a forjar el discurs del savi oriental.

Crítica publicada a Capgròs