diumenge, de gener 17

Un moment culminant



Amb Avatar, James Cameron ens situa de nou estem davant una presumpta fita històrica dins la història del cinema. Però no ens hem de deixar enredar: la revolució de les 3D és només una il·lusió venuda amb una de les grans campanyes de màrqueting que acostumen a acompanyar les pel·lícules del director de Titanic. Les tres dimensions atrauen curiosos i fan tornar el públic a les sales però no aporten res a una pel·lícula que, si per alguna cosa és digna de menció, és per la seva condició de compendi d’una manera de narrar i de concebre el cinema com a gran espectacle. Cameron torna a demostrar la seva capacitat per gestionar un pressupost d’infart i explicar una història bigger than life a partir del màxim desplegament d’efectes visuals. Però el més sorprenent és que ho fa, aquesta vegada, a partir d’un guió sòlid i treballat que li permet assolir un feliç equilibri entre l’acció i l’aventura trepidant amb el relat i la reflexió de fons. Avatar crea un nou món imaginari en un planeta fictici que els humans volen ocupar per treure rèdit a les seves riqueses naturals. Un marine s’infiltra en la tribu per poder-ne extreure els secrets i acaba fascinat pel seu tarannà espiritual i ecologista, fins el punt de convertir-se en el seu principal defensor. Avatar veu no només de la llarga tradició del cinema èpic i d’aventures sinó també de moltes tradicions literàries i culturals, d’on estira idees i influències que li serveixen per crear un nou món poblat per éssers fantàstics i definit per increïbles llegendes i tradicions. Amb un llenguatge extremadament clàssic i amb una aposta ambiciosa pels efectes visuals, Cameron arriba a un punt culminant de la seva carrera i tanca amb una gran traca final una etapa en la història del cinema que hem vist els darrers cent anys. L’autèntica revolució, però, encara l’haurem d'esperar.

Crítica publicada a Capgròs


2 comentaris :

dErsu_ ha dit...

Un guió sòlid?... jo més aviat diria que és un mal remake de les pel·lícules de Tarzan, estampida d'elefants inclosa. Només faltava la Xita.

Pultrona ha dit...

Personalment vaig tenir una gran decepció , doncs tants anys parlant d´aquest film i em trobo amb una barreja de Pocahontas i la Selva esmeralda, i realment creieu que els efectes són tant bons ? El blau dels protagonistes semblava que li faltava una capa de render encara.
No dic que sigui una mala pel-licula tant sols que tanta espectació li ha fet mal