dimecres, d’abril 9

Fer-se gran



La realitat amb tota la seva ironia i cruesa irromp en la vida de dos germans que es veuen obligats a fer-se càrrec del seu pare senil quan aquest és expulsat sense miraments d’una idíl·lica ciutat residencial per a la gent gran. Els Savages, protagonistes del segon film de la directora Tamara Jenkins, són el viu exemple d’un model familiar tradicional en plena crisi: una mare absent i un pare sempre despreocupat dels seus fills, que ara depèn d'ells, dos "quarantons" neuròtics i immadurs, marcats per la manca d’afecte i una incomunicació endèmica que els converteix en claríssim producte del seu temps.

Els dos germans traslladen el seu pare de l’assoleiada Arizona a la freda i plujosa ciutat de Buffalo, un canvi de clima que carrega de simbolisme aquest film que parla de la vellesa i la dependència, però que sobretot intenta mostrar el difícil camí cap a la maduresa i com n’és de traumàtic el procés d’acceptació de les responsabilitats i dels compromisos que l’edat comporta. Ho fa, sobretot, focalitzant l’interès en el personatge de la germana, Wendy, una autora teatral en crisi, addicta als antidepressius i incapaç d’afrontar una relació sentimental seriosa, que es farà gran a contracor, en veure’s enfrontada a la situació familiar. Hi ha altres símbols, com les relacions dels humans amb els animals de companyia o fins i tot el ficus que es panseix per falta de rec, a través dels quals la directora aporta un divertit contrapunt per llegir entre línies.

The Savages, film que va ser guardonat als Independent Film Awards, nominat als Oscars i presentat a Sundance, és una de les mostres de cinema independent més genuïnes sorgides els darrers anys del certamen promogut i dirigit per Robert Redford. Tamara Jenkins ha comptat amb dos intèrprets de llarga tradició indie i un talent infinit, com són Philip Seymour Hoffman i Laura Linney, una grandíssima actriu que no ha estat mai reivindicada en la mesura que es mereix, i que torna a demostrar en aquest film la seva capacitat per transmetre emocions i canviar de registre.