divendres, d’agost 24

El pas del temps



Aquesta és una de les obres de l'artista Liu Xiadong, que està considerat el pintor figuratiu xinès més important de l'actualitat. El director xinès Jia Zhangke va decidir rodar la seva pel·lícula Still life com a complement al seu documental Dong, centrat en la figura d'aquest artista Liu Xiaodong i en la sèrie de retrats que ha fet de la gent dels pobles afectats per l'acció de la Presa de les Tres Gorges. Aquests mateixos personatges s'han convertit en els protagonistes d'Still life. Compareu el quadre amb aquest fotograma de la pel·lícula.



Still life, pel·lícula guanyadora del Lleó d'Or a Venècia, s'estrena aquest divendres. El film, que per res del món us hauríeu de deixar perdre, ha de servir de targeta de presentació a casa nostra del director Jia Zhangke, responsable, entre d'altres, de dues pel·lícules absolutament fascinants i indispensables per comprendre els canvis polítics i socials que està visquent la Xina: Platform i The World.

El director, que va estudiar Belles Arts abans de fer el salt a la direcció, parla del seu cinema en una entrevista a El Periódico i diu:
(El cine) permite agarrar el paso del tiempo, que es algo que me fascina. Para ello, los cuerpos humanos son fundamentales. Por un lado, en sí mismos reflejan el avance temporal, la edad. Por otro, los uso igual que en una pintura paisajista, en la que la figura humana funciona como punto de referencia para el observador. Mis personajes son vectores que dirigen la cámara hacia la tumultuosa área en construcción, pero también hacia su pasado y hacia su incierto futuro. Tanto el paisaje como sus habitantes encierran la misma idea de paso del tiempo, de cambio.

L'entrevista completa en aquest enllaç.

Podeu recuperar la crítica que vaig escriure quan vaig veure Still life al BAFF clicant aquí.