dijous, de febrer 9

El miniBAFF de Mollet



A Mollet del Vallès tenen un festival de cinema asiàtic la mar de ben parit, un miniBAFF en tota regla. En la seva tercera edició, el festival Hannya ha ofert una interessantíssima mostra de títols asiàtics inèdits al nostre país, que va començar el divendres dia 3 amb la xinesa Electric Shadow i que va finalitzar diumenge 5 al vespre amb la japonesa Canary, que era, en paraules dels organitzadors de la mostra, el títol més sonat del programa. Nosaltres no ens hi vam poder quedar, però a canvi vam veure la taiwanesa Brother (We), que és l’ópera prima del fins ara director de fotografia Zeng Nianping. La pel·lícula ha estat rodada en alta definició i acabada de muntar fa poc. De fet, fa tant poc temps que l’han acabat de muntar que el Hannya és el segon festival del món on s’ha pogut veure... afortunats que som els que vam anar d’excursió a Mollet, tu!

Brother té com a protagonistes a dos germans, Wenzi i Liangzi, que són com la cara i la creu, com la nit i el dia. Un és educat, estudiós i molt ambiciós. L’altre malgasta la seva vida amb una banda de gamberros i sense fer res de profit, suportant les comparacions amb el germà perfecte. Però malgrat tot Liangzi es manté fidel i protector cap al seu germà, fins i tot quan descobreix el seu secret inconfesable (i que implica una dona, és clar)...

La cinta, que està ambientada als anys vuitanta en el Taiwan comunista, té un cert aire costumista i de crònica social que en la primera part recorda vagament a Platform, una de les obres culminants de Jia Zhang Ke (de fet, està considerada la millor pel·lícula xinesa de la història), sobretot per la manera de retratar a través dels petits detalls quotidians i a través de les cançons populars el xoc entre la tradició i la modernitat, entre el comunisme i una progressiva liberalització. Però Brother, que és més intrascendent i lleugera, acaba abandonant el rerafons social per endinsar-se en el retrat amable de les penes i les alegries tres generacions d’una família marcada pels secrets.

Technorati Tags:

2 comentaris :

Anònim ha dit...

Has vist l'anunci per televisió de la Mostra? Es que l'ha fet un amic meu jeje, i no es per escombrar cap a casa (o potser si) però és molt xulo!!

Judith Vives ha dit...

el dels xinos? si si, el vaig veure allà mateix, és divertit!!! amb l'homenatge a karate kid i tot, per lo de caçar mosques amb palillos.