dijous, de gener 5

Posar-se a To



L’estrena d’Election al cinema i l’edició de Breaking News en DVD han permès que comencem a cobrir la llacuna que molts aficionats al cinema oriental teníem pel que fa a l’obra d’un dels directors d’acció de Hong Kong més destacats, Johnnie To.

A Election
, To ressegueix, amb el regust del cine negre clàssic, el procés d’elecció del nou cap d’una tríada, nom que reben les bandes mafioses de Hong Kong. Sota la inevitable influència de films com El padrino o Uno de los nuestros, Election es fixa en les ombres de l’organització criminal i desvetlla els seus engranatxes més secrets. El film mostra amb realisme de documental els rituals i els pactes d'un procés electoral basat en una democràcia tergiversada i corrupta, on els enganys i les traicions s'acaben imposant.

El director aposta més per les paraules que per l’acció, convertint la càmara en indiscret assistent a les reunions de la cúpula de la tríada i de les trobades a tres bandes entre els dos candidats a presidir-la. La violència soterrada apenes es mostra, però es percep en cadascún dels plans d'aquesta pel·lícula seca,austera i molt tensa, que manté l'espectador en estat d'amenaçadora alerta fins al final.

Un espectacular pla seqüència de prop de set minuts dóna el tret de sortida a la interessant Breaking News, el film anterior a Election, en el que To proposa una interessant reflexió sobre la manipulació dels mitjans de comunicació a partir d’una actuació de la policia contra una banda d’atracadors en la que, després d’un intens tiroteig, els lladres acaben fugint i deixant en evidència la poca eficàcia del cos policial. Per combatre aquesta mala imatge, a la que contribueixen de forma decisiva els mitjans de comunicació, la policia decideix llavors filmar, distribuir les imatges –convenientment retocades- d’una nova actuació en la que la imatge heroica de la policia davant la societat pugui quedar restaurada.

L’elegantíssim i àgil pla seqüència inicial dóna pas al cos central de l’argument –sustentant en un guió notable-, que té lloc en l’edifici on s’oculten els atracadors i on casualment també opera una banda d’estafadors que s’acaba veient implicada en la persecució policial. El duel in crescendo de la policia i els atracadors està rodat amb nervi i sobrietat, amb escenes d’acció trepidants però gens efectistes. En els interludis d’aquestes seqüències es va posant en evidència la forma com les noves tecnologies intervenen en els canals d’informació, la influència dels mitjans de comunicació en l’opinió pública i, sobretot, els perills de la seva manipulació.

Technorati Tags:

2 comentaris :

Anònim ha dit...

Molt bona Breaking News, un dia d'aquests miraré Election, a veure que tal. Del To també he vist "Running out of karma", bastant curiosa però entretinguda, amb un Andy Lau una mica disfressat :P

Judith Vives ha dit...

Me l'apunto! Election no te la perdis, és un pel·liculon