dimarts, de maig 24

100 of the best



La revista TIME ha publicat una llista de les 100 millors pel·lícules de la història a criteri de dos dels crítics d'aquest mitjà, Richard Corliss i Richard Schickel. A casa nostra s'ha destacat el fet curiós que Hable con ella, de Pedro Almodóvar, sigui la única pel·lícula espanyola inclosa a la llista. Els motius pels quals aquests dos crítics reputats han inclòs justament aquesta pel·lícula d'entre totes les del director manxec i així oblidat, per exemple, les pel·lícules de Buñuel o de Berlanga continuaran siguent un misteri.

A mi, personalment, m'ha sorprès més trobar-me coses tan curioses com la malaltissa Léolo, o La mosca (haurieu triat aquesta de totes les pel·lícules de Cronenberg?), i veure com s'han inclòs els tres capítols d'El señor de los anillos entesos com a conjunt i que, en canvi, només s'ha destacat l'episodi IV de La guerra de las galaxias (és a dir, la primera). No falten els clàssics-clàssics de tota la vida, aquells que semblen nascuts per formar part de les antologies: Ciudadano Kane, Casablanca, Con faldas y a lo loco, Un tranvía llamado deseo, Perdición o Psicosis. També s'hi han inclòs els anomenats clàssics contemporanis com El padrino, Toro Salvaje i Blade Runner, al costat d'apostes més recents com Pulp Fiction, Muerte entre las flores o Ciudad de Dios. Els amics d'Eiga blog es fan ressò de les pel·lícules orientals incloses en la tria, entre les que m'ha sorprès agradablement, per una qüestió de filia personal, la presència d'Adiós a mi concubina.

Podeu consultar la llista completa de títols aquí. L'especial es completa també amb una llista de les millors bandes sonores i amb altres curiositats com ara l'extravagant llista de pecats personals dels crítics que han fet la selecció,
allà on confessen alguns dels títols que idolatren però que no han gosat
incloure en el rànquing i entre els quals que no hi faltes autèntiques tonteries com Joe contra el volcán (!!!) o Algo pasa con Mary, i propostes més assenyades com El demonio de las armas.