divendres, de febrer 11


Així va néixer Peter Pan



Hollywod ha reconegut amb set nominacions el film de Marc Forster (que va aconseguir un oscar per Halle Berry amb Monster's Ball) sobre el procés d’escriptura d'un dels indiscutibles clàssics de la literatura juvenil, Peter Pan, de J.M. Barrie. Finding Neverland encaixa en els paràmetres més valorats a l’hora de repartir premis: biopic d’època, disseny de producció i vestuaris espectaculars, bones interpretacions, nens simpàtics, la dosis justa de drama i un final lacrimògen. Finding neverland és, en aquest aspecte, una pel·lícula tan correcta com insulsa i previsible.

Però Forster ha sabut dotar el film de la màgia que també té el llibre de J.M.Barrie, farcit de mil aventures amb pirates i indis en terres llunyanes. Finding Neverland comença mostrant la crisi creativa i personal de l’escriptor, a qui dóna vida un subtil Johnny Depp, i com canvia la seva vida en conèixer els quatre fills de la vídua Davies. Aquests quatre menuts i sobretot el petit i taciturn Peter -excel·lent el petit Freddie Highmore- es convertiran en la llavor de la que en sortirà el text teatral original de Peter Pan. Barrie trobarà en la companyia dels nens i de la seva mare -notable també la interpretació de Kate Winslet- una forma de fugir de la trista realitat de les males crítiques teatrals i del seu matrimoni asfixiant, i en els jocs que compartirà amb els infants trobarà la inspiració per a les aventures dels nens perduts al país de Mai Més.

Forster ha combinat amb gràcia el drama amb l'humor (en aquest sentit resulten divertides les breus aparicions de Dustin Hoffman) i, sobretot ha trobat una original fòrmula per mostrar el procés creatiu, fent que les imatges de la realitat i de la ficció s’intercalin i es confonguin fins a convertir les situacions quotidianes de la vida "real" de J.M. Barrie en escenes fàcilment reconeixibles de la novel·la. Aquests moments, molt ben resolts, doten Finding neverland de personalitat pròpia i l’allunyen de la seva mediocritat inicial.