divendres, d’octubre 18

Cinema i empresa: 'En busca de la felicidad’


Dirigida per Gabrielle Muccino i basada en la història real de l’agent de borsa Chris Gardner, ‘En busca de la felicidad’ ja s’ha convertit en un dels títols clàssics del cinema motivacional i una autèntica lliçó de superació personal i emprenedoria. El seu protagonista és un home de classe baixa –que té el rostre de Will Smith- que malviu amb una feina inestable, acumula deutes i veu com la seva dona l’abandona deixant-lo a càrrec del seu fill petit. En aquesta situació de crisi personal, aquest home decideix impulsar un canvi en la seva vida amb l’objectiu final de ser feliç. Una felicitat que passarà per la recerca d’una feina que el motivi, el dignifiqui i li garanteixi una seguretat que fins llavors no ha pogut gaudir.



Quins passos farà Chris Gardner per fer realitat aquest canvi en la seva vida? En primer lloc, es fixa una primera fita, que és la de ser admès en un programa de preparació de corredors de borsa. Per aconseguir-ho, farà gala de gran determinació i perserverança, dues qualitats que acompanyen el personatge durant tot el seu procés de creixement personal i que haurien també de ser claus en qualsevol emprenedor.

A la pel·lícula veiem com Chris aprofita les petites oportunitats que se li presenten per entrar en contacte amb les persones que li poden obrir portes. Un petit trajecte en taxi –l’equivalent a “l’elevator pitch” o una trobada breu on convèncer de les seves aptituts explicant una història són les ocasions per demostrar la seva vàlua i la manera com Chris aconseguirà accedir al programa de formació.

Però tot i fer realitat aquesta primera fita, el protagonista del film encara haurà de superar moltes més dificultats i tocar fons. Sense diners, sense feina i sense casa, Chris veurà posada a prova la seva força de voluntat contínuament. Però ell seguirà endavant mogut per una idea molt clara, que li explica al seu fill en una de les escenes més emblemàtiques del film. “Si tens un somni, l’has de perseguir. Si somies alguna cosa, fer-la. Punt”, li explica.



Chris Gardner va haver de tocar fons per poder fer realitat el seu somni i assaborir, per un petit moment, la felicitat anhelada. ‘En busca de la felicidad’ ens ensenya com per assolir el nostre somni –o en el cas d’un emprenedor, fer realitat el seu projecte de negoci- hem de perseverar, adaptar-nos a les circumstàncies, superar els obstacles lluitar, esforçar-nos molt, preparar-nos, saber aprofitar les petites oportunitats que se’ns presenten i enfocar-nos cap a un objectiu.



Llegeix la crítica que vaig publicar de la pel·lícula quan es va estrenar.