dijous, de setembre 26

Cinema i empresa: 'Jerry Maguire' i les qualitats de l’emprenedor*

Tot emprenedor ha d’estar preparat pel fracàs i acceptar-lo com una via d’aprenentatge que permeti obrir nous camins per on avançar amb principis i objectius renovats. I cal estar preparat per superar dificultats i obstacles amb persistència, passió i responsabilitat. Això és exactament el que fa el protagonista de Jerry Maguire, una pel·lícula dirigida per Cameron Crowe l’any 1996 i que ja s’ha convertit en un dels referents cinematogràfics clàssics en el món de l’emprenedoria. I és que la història de Jerry Maguire, un representant d’esportistes que ha de començar de zero en la seva carrera després de ser acomiadat, proporciona algunes valuoses lliçons per aquells que han d’iniciar la seva aventura empresarial.

No tenir por al canvi ni al fracàs
Al principi de la pel·lícula, Jerry Maguire se sent cansat i insatisfet per la deshumanització que pateix el seu sector i decideix redactar un memoràndum on proposa un canvi d’enfocament de l’empresa. De la mercantilització de les persones, proposa passar a un model basat en “menys clients, menys diners, més tracte personal”.



Però l’empresa no comparteix la seva visió i a conseqüència d’aquest document, és acomiadat. Lluny d’enfonsar-se, decideix establir-se pel seu compte i començar de nou, amb només una secretària i un únic client.

Jerry Maguire és l’exemple de l’emprenedor que no té por de plantejar una nova visió a l’empresa i, quan veu que la proposta fracassa, això no el detura per iniciar la seva pròpia aventura empresarial.

Menys diners i més cor
El protagonista d’aquest film inicia una nova etapa amb un únic client, un jugador de futbol americà de segona que el pressiona contínuament per guanyar més diners (la frase “show me the money” és una de les més recordades de la pel·lícula). En una altra de les escenes, Jerry Maguire li respon al jugador que pensant només amb els diners no aconseguirà créixer i millorar: “Has de jugar amb el cor”, li recomana, en una frase que recorda que en l’emprenedoria, cal actuar amb passió i dedicació i no pensant únicament en els rèdits.



La importància de l’equip

Quan és acomiadat de la feina, Jerry Maguire fa una crida als seus companys perquè l’acompanyin en la seva nova empresa. Només la segueix una modesta secretària que li donarà suport en aquest procés marcat pels dubtes, les pors i les inseguretats pròpies de qualsevol nova aventura empresarial. Quan finalment, i després de treballar intensament i superar tots els obstacles, comencen a arribar els èxits, Jerry Maguire recorda i reconeix el paper de qui ha estat al seu costat. “Aquesta nit la nostra empresa ha tingut una gran, gran nit. Però no estava completa. Tu la completes”, li diu Jerry Maguire a la seva companya.


Tant amb la noia com amb el jugador de futbol, Jerry Maguire demostra també la importància d’escoltar, entendre els demés i cuidar les relacions humanes.

*Aquest article ha sortit publicat originàriament a la secció Cinema i Empresa del diari digital Via Empresa