dimecres, de maig 16

Monster party


Els fans de Tim Burton es divideixen entre els que consideren ‘Sombras tenebrosas’ un dels seus millors films i els que opinen que el director d’’Eduardo Manostijeras’ ha tocat fons en la seva trajectòria. I no és fàcil posicionar-se tenint el compte que, probablement, tot l’espectre d’opinions sigui encertat. Perquè ‘Sombras tenebrosas’, un entreteniment tan divertit com lleuger i naïf, que ens mostra tot el bo i millor del que Tim Burton ha estat capaç fins ara, però també ens constata que el creador de ‘Pesadilla antes de Navidad’ sembla haver-se encallat en la trampa del seu propi món, revisitant-lo una vegada i una altra fins a ratllar perillosament l’autoparòdia. No obstant, aquests "peròs" (i d'altres, com el final dilatat i matusser), no impedeixen que 'Sombras tenebrosas" es pugui gaudir com un deliciós divertimento que treu partit del natural histrionisme de Johnny Depp i el personal humor macabre de Burton, així com de la seva gran passió pels 'beautiful freaks'.

‘Sombras tenebrosas’ és tot un compendi de la cinematografia burtoniana, amb ressonàncies a ‘Bitelchús’, ‘Sleepy hollow’ o ‘La novia cadàver’, i òbviament, amb clares referències (i plans calcats) a ‘Eduardo Manostijeras’ y ‘Pesadilla antes de Navidad’, tant pels seus monstres entranyables com per la combinació de l’atmosfera del terror gòtic amb l’estètica pop. Per altra banda, ‘Sombras tenebrosas’ és d’alguna manera una mena de versió apòcrifa del Dràcula d’Stoker, amb un Johnny Depp amb estètica de Nosferatu trasplantat als anys seixanta, que converteix el criat de la mansió en el seu Renfield particular i a la càndida Josette en la seva Mina. La presència de Christopher Lee (agafant el relleu de Vincent Price dins les pel·lícules de Tim Burton) remet també a les pel·lícules de vampirs i al gènere del terror en general. Alhora, el films constitueix un simpàtic homenatge a totes aquelles sèries i pel·lícules de freaks adorables, com ara ‘La família Monster’, ‘Els Addams’, el film animat ‘Mad Monster party’ o la pròpia sèrie en la qual s’ha basat, ‘Dark shadows’.

Crítica publicada a Capgròs

Recordeu els vampirs amb parasol de 'Pesadilla antes de Navidad'?I el Nosferatu de Murnau?I aquí teniu el tràiler de 'Mad monster party', ja veureu la combinació de monstres i música pop!