dilluns, de març 12

Escoltar les pel·lícules, veure les cançons



Els Kiriki, aquest fantàstic curt sobre uns increïbles acròbates japonesos, és un dels films més coneguts de Segundo de Chomón i una de les pel·lícules que es projecten en el superrecomable espectacle que Marc Parrot ha fet a partir de les pel·lícules d'aquest pioner del cinema mut a casa nostra. Divendres passat vaig poder assistir a aquest concert a Mataró i us el recomano moltíssim. A continuació us enganxo la crònica del concert que he publicat a Capgròs.

Parrot captiva amb les seves lletres per les pel·lícules mudes de Chomón

Les màgiques i fantasmagòriques imatges de les pel·lícules de Segundo de Chomón van prendre divendres passat, dia 10, al Clap, tot el protagonisme en una nova i original proposta del cicle ‘Músiques tranquil·les’ a càrrec del cantant Marc Parrot. En primer terme, una pantalla on es van projectar les pel·lícules mudes d’aquest pioner del cinema català mentre, de fons i gairebé a les fosques, Marc Parrot i la seva petita banda posaven a les pel·lícules la música i la paraula que no van tenir mai. No són inusuals les projeccions de pel·lícules mudes acompanyades de bandes de música clàssica o de jazz que intenten emular la feina dels antics pianistes que dinamitzaven les primeres sessions de cinema ara fa més de cent anys. L’originalitat de la proposta de Marc Parrot, però, radica en el repertori de temes, ja que no només la música, sinó també la seva lletra, està directament inspirada en els films de Chomón que es projecten durant el concert. Aquest joc audiovisual que va permetre “sentir les pel·lícules i veure les cançons”, tal i com s’anuncia al principi de l’espectacle, va aconseguir captivar la vuitantena d’assistents a l’espectacle, que només van lamentar la brevetat del concert, de menys d’una hora de durada.

L’espectacle, titulat ‘Nitrat de plata’ en record del material on s’emulsionaven les primeres pel·lícules, va suposar també la primera aproximació al cinema ple de màgia i fantasia de Segundo de Chomón, considerat el Mélies català. Parrot ha comptat amb la col·laboració de la Filmoteca de Catalunya i altres filmoteques europees per poder tenir accés als curtmetratges de Chomón, i ell mateix s’ha encarregat de fer la selecció dels films que li han servit de base per la composició de les seves cançons, que han quedat enregistrades en un disc amb el mateix títol.

Crònica publicada a Capgròs