dimecres, de setembre 8

Autoenganys


Woody Allen torna una vegada i una altra a temes recurrents, i així és com en la seva llarga filmografia ha configurat un microcosmos cada vegada més familiar i reconeixible, encara que els seus personatges canviïn els carrers de Nova York pels de Barcelona o, com és el cas més recent, per Londres. Crisis de parelles, infidelitats i la recerca d’una felicitat que sempre sembla fugissera mou els personatges de les seves pel·lícules, que pertanyen a un gènere molt personal, el de comèdia àcida o el drama irònic que tant s’identifica amb Woody Allen. A Conocerás al hombre de tus sueños deixa enrere l’optimisme i l’esperit "carpe diem" del seu film anterior, Si la cosa funciona, i es torna a mirar les relacions de parella amb força desencant, molt lluny de l’idealisme romàntic de les comèdies de Hollywood. El títol de la pel·lícula és ja de per sí una ironia que anuncia el rerefons de l’últim Allen, on el cineasta novaiorquès ens parla de l’autoengany que suposa perseguir un amor ideal quan les relacions estables de parella entren en crisi. L’afició a les pràctiques esotèriques d’una de les protagonistes és el contrapunt amb el qual Allen adverteix que no hi ha fórmules màgiques per encertar en les qüestions sentimentals. La crisi creativa del personatge de Josh Brolin, un escriptor estancat després d’una primera i prometedora novel·la, es pot entendre potser com un simulacre d’autocrítica del propi Allen, atrapat una i una altra vegada en les mateixes idees i perseguit, sense escapatòria, per la grandesa irrepetible de les obres magnes de la seva filmografia.

Crítica publicada a Capgròs

1 comentari :

Arcangelo ha dit...

Sovint es retreu a directors com Woody Allen que no surtin dels mateixos temes, però també és que són coses de les quals mai se n'acaba de parlar prou, perquè mai n'apendrem.

Per això, el paral·lelisme que apuntes entre el personatge d'en Josh Brolin no em sembla tal. Simplement, és l'enèssima repetició del clixé de l'artista frustrat que tant veiem a les seves pel·lícules o del marit cansat de les obligacions.