dilluns, de desembre 8

El pròxim futur



Llegeixo avui a El País la notícia sobre la restauració imminent del mural de Siqueiros 'Ejercicio plástico' i penso com a la vida es donen casualitats i coincidències del tot sorprenents. Fa poc menys de dues setmanes, a la Mostra de Cinema de Nous Realitzadors de Mataró, vam poder veure un excel·lent documental titulat Los próximos pasados, de Lorena Muñoz, que parla precisament d'aquest tema.

El film reconstrueix la història darrera aquest mural, que el pintor mexicà va pintar per encàrrec del magnat argentí de la premsa Natalio Botana a la seva mansió particular. Després de la seva mort, el mural va ser fragmentat i tancat en cinc grans contenidors oblidats en una finca privada on estan exposats a les inclemències del temps. El documental repassa l'època i la vida de Botana a partir del record del seus descendents i ressegueix la pista del mural amb artistes i experts, que amb el seu testimoni denuncien el maltractament i l'oblit d'una important peça del patrimoni artístic que ja no és res més que un passat pròxim.

Però ara sembla que el mural de Siqueiros serà un "pròxim futur", si finalment es porta endavant aquesta restauració anunciada per la presidenta argentina. El que m'agrada de tota aquesta història és la casualitat que fa que a la Mostra de Cinema arribi, per atzar, la informació d'un documental com aquest; algú s'interessi pel tema i defensi aferrissadament la necessitat de projectar-lo (tot i ser un film pràcticament desconegut), i al cap de dues setmanes, després d'haver conegut la trista història de l'exercici plàstic de Siqueiros, ens trobem al diari la notícia del seu imminent final feliç. Curiós, oi?