dimarts, d’octubre 28

La colla mata-degolla



En aquest vídeo podeu veure les desventures animades dels The Gashlycrumb Tinies, o des d'ara, La colla mata-degolla, el títol del primer llibre en català que d'edita de l'autor i il·lustrador de culte Edward Gorey, de qui no cal que us digui que ja tinc tots els seus llibres en versió castellana.

Gorey ven més des de que se'l reivindica com a predecessor de gent com Tim Burton, cosa que resulta força evident observant els seus dibuixos i històries macabres i llegint, per exemple, La melancólica muerte de Chico Ostra. Però reduir-lo a això és simplificar molt perquè Gorey s'ha de reivindicar per si mateix, com un dels autors i il·lustradors nord-americans més personals i originals de la segona meitat del segle XX, l'obra del qual és políticament incorrecta i definida per un sentit de l'humor negre, absurd i morbós. Paradigma del macabrisme i de l’estètica gòtica, és autor d’un centenar de llibres i ha il·lustrat obres d’autors tan reconeguts com Chesterton, H. G. Wells, Bradbury i Poe.

La versió catalana de La colla mata-degolla està editada per Angle Editorial i és un llibre de dibuixos per adults: un abecedari tètric pels devots de l’humor macabre i intel·ligent, que explica la història de vint-i-sis nens (un per cada lletra de l'alfabet) i la seva mort prematura a partir de versos apariats dactílics. En anglès, l'expressió Gashlycrumb Tinies (literalment, "els nens de les engrunes tallades profundament") designa una menad'humor macabre, aplicat sobretot als infants. Aquest llibre es va publicar per primera vegada l’any 1963 dins la trilogia coneguda com The vinegar works i ha estat una de les obres més conegudes d'aquest bohemi il·lustrador.