diumenge, d’agost 24

L'home confrontat amb la natura



Una de les propostes més recomanables de la cartellera d'aquest estiu tan insípid és un documental del 2001 que s’ha estrenat tard i malament, i que ara també corre el risc de passar injustament desapercebut. Ríos y mareas gira a l’entorn de la figura de l’artista britànic de Land Art Andy Goldsworthy. El documentalista alemany Thomas Riedelsheimer el va acompanyar durant un any sencer amb l’objectiu de documentar el procés de creació de les seves obres, una mena d’escultures efímeres elaborades a partir d’elements naturals (fulles, gel, fusta, pedres), que Goldsworthy manipula únicament amb les mans i que integra plenament en el paisatge fins que la pròpia acció de la naturalesa, el vent, el sol, les marees, les va desintegrant.

Goldsworthy convida a mirar directament la natura, a través de les seves intervencions, d’una inusual bellesa plàstica, en paisatges idíl·lics i bucòlics. Però lluny de la seva placidesa aparent, la presència d’aquests elements naturals, però manipulats per la mà de l'home, provoquen la reacció de la natura. És per això que les obres d’aquest artista acaben resultant, en certa manera, agressives i violentes, i és així com pretenen desvetllar també la cara més fosca i destructiva de la naturalesa.

El documental planteja una doble paradoxa, ja que la pròpia plasmació en imatges –la seva preservació en el temps- és la única via per deixar constància de les obres d’aquest artista solitari i confrontat a una natura amenaçadora, que inevitablement es planteja una reflexió sobre l’acció del temps. Lluny d’intentar-la combatre, el converteix en un element actiu definitori de la seva creació, que es torna fràgil, efímera, sotmesa a uns designis que, sembla dir-nos Goldsworthy, transcendeixen la voluntat humana.

Cliqueu aquí per veure imatges de les obres de Goldsworthy.


2 comentaris :

Anònim ha dit...

Judith,

El que expliques em fa pensar en un altre artista que també trobo apassionant: Theo Jansen. Potser un dia les "Strandbeest" d'en Jansen (que molts coneixeran perquè van protagonitzar -horreur!- un spot d'un cotxe) es topen amb les escultures d'en Goldsworthy i s'enceta un gran diàleg. M'agradaria veure aquest documental. Crec que m'acabes de donar l'excusa perfecta per fer una escapadeta a Barcelona i fer una sessió doble amb "Vampir / Cuadecuc"

Joan

Judith Vives ha dit...

Val molt la pena, la veritat. I la doble sessió que proposes deu n'hi do. També hi podries afegir 'Como cocinar tu vida' i fer el triplet!