dijous, de novembre 8

Hana i la seva germana i el seu germà i els seus pares cineastes



La nena que surt en aquesta foto és diu Hana Makhmalbaf i és iraniana. Ara és una mica més gran que a la imatge, ja té 19 anys. El seu primer curtmetratge el va fer quan només en tenia nou. Després d'això, va fer un documental, i ara fa poc el seu primer llargmetratge, amb el que, a més a més, ha guanyat el premi especial del jurat al festival de San Sebastián. La seva pel·lícula es titula Buda explotó por vergüenza i explica en forma de paràbola els esforços d'una nena afgana per tirar endavant enmig de l'adversitat que assola el seu país. La pel·lícula té lloc en el moment en que els talibans van fer volar els dos budes gegants de Bamiyan. El film clausurarà, el proper diumenge dia 25, la XXIX Mostra de Cinema de Nous Realitzadors de Mataró.

Aquesta nena és una de les filles i fills de Mosen Makhmalbaf, que és un director de cinema, guionista i escriptor molt compromès amb la realitat del seu país i conegut entre d'altres per les pel·lícules Gabbeh i sobretot Kandahar, en la qual denunciava la situació a l'Afganistan dels talibans. L'any 95, Makhmalbaf va fundar una escola de cinema que porta el seu nom i en la qual ha tingut com a alumnes privilegiats els seus tres fills: Samira, Maysam i Hana. Samira, la gran, ja va ser premiada a Cannes per les seves películ·les La pizarra i A las cinco de la tarde. La mare d'aquesta colla no s'està a casa preparant el dinar: escriu guions, col·labora en els rodatges i l'any 2004 també se'n va emportar un premi quan va presentar el film Stray Dogs.

Els Makhmalbaf són un cas realment singular de nissaga cinematogràfica, més admirable encara per la contribució que fan a la llibertat d'expressió (cosa que no és fàcil, moltes de les seves pel·lícules tenen problemes amb la censura) i a la normalització de la situació de les dones en un país tan "delicat" com Irán. Només per això ja val la pena veure les seves pel·lícules, no creieu?


1 comentari :

Una ha dit...

Con personas como ellos han ido cambiando las mentalidades de otros países, como por ejemplo el nuestro.Nos gratifica que se esfuercen por sus ideales,hay muchas mujeres afganas esforzándose, a pesar de los peligros,para educar a sus niñas en la libertad e igualdad.