diumenge, de juny 3

Classe d'història



La història només avança a base de la confrontació dels oposats. Aquesta és la lliçó que el protagonista de la notable Half Nelson intenta fer entendre als seus alumnes adolescents. La vida d'aquest professor es debat entre l'idealisme d'unes classes poc ortodoxes i l'autodestructiva addicció al crack. Una alumna que representa l'oposat del mestre -afroamericana, de classe baixa i amb un fort instint de supervivència, davant del blanc desesperançat, fill de progres benestants- xoca amb la realitat desencantada del seu professor i aquesta confrontació acaba forçant una petita redempció. La història avança.

Half Nelson ha aconseguit el seu renom gràcies a la merescuda nominació a l'Oscar de l'actor Ryan Gosling, tot un (atractiu) valor a l'alça que ja va despuntar en films com El creyente. Però seria del tot injust atribuir-li només a ell el mèrit d'una pel•lícula que precisament reflexiona sobre la inevitable necessitat dels oponents. La joveneta Shareeka Epps, com el seu personatge en la ficció, esperona i complementa amb absoluta química el paper del seu contrari. I els dos formen una extranya però efectiva parella per una pel·lícula d'emotiva austeritat que defuig els tòpics.

Ryan Fleck signa una opera prima titubejant, que no sempre acaba de trobar el seu propi ritme i que en moments s'encanta en seqüències reiteratives. Però les mancances del debutant no entelen els valors d'aquesta pel·lícula que es basa en un excel·lent guió arrelat en aquest sovint embafador subgènere dels films de mestres, i que gràcies a la seva pròpia oposició constructiva acaba sortint de la norma i marca la diferència.

2 comentaris :

Anònim ha dit...

Molt bona pel·lícula! La banda sonora també està molt bé! I les cares d'atrapat del pobre Gosling... mare de deu!

Judith Vives ha dit...

és molt bo aquest noi, esperem que duri