dimecres, de febrer 14

Jo soc Jackson Pollock, tu ets Jackson Pollock...La Vanguardia Digital es fa ressò avui d'un curiós documental projectat a la recent edició del festival de Sundance. Es titula My kid could paint that i gira al voltant d'una nena de quatre anys que pinta uns quadres que han estat comparats amb Pollock i altres expressionistes abstractes, i que s'han exposat i venut per més de 250.000 dolars. La criatura, que ara té set anys, es diu Marla Olmstead i sembla ser que és víctima de l'ambició i l'explotació dels seus pares, que l'han convertit ben bé en una mona de fira. Però el cas és que la seva història ha arribat al cinema amb un documental dirigit per Amir Bar-Lev que distribuirà internacionalment Sony Pictures. En aquesta web podeu veure la obra de la petita pintora i jutjar per vosaltres mateixos.

Curiosament, l'any passat es va estrenar als Estats Units un altre documental, aquest titulat Who the fuck is Jackson Pollock, que explicava un altre cas curiós: el d'una dona de 73 anys que va pagar el mòdic preu de cinc dòlars per un quadre que venien en un local benèfic de San Bernadino (Califòrnia), i que va regalar a una amiga perquè el fes servir de diana pels dards. Però el quadre va resultar ser obra de l'amic Pollock i el seu valor, de més de 50 milions de dòlars. Evidentment, la senyora de 73 anys no tenia ni idea de qui collons és Jackson Pollock. Harry Moses, guionista de sèries como Hechizo de luna i Canción triste de Hill Street, va convertit la frase de la senyora en el títol de la seva pel·lícula.

I així ja tenim dos documentals que, amb referència directa o indirecta a Jackson Pollock, conviden a reflexionar sobre els límits de l'art contemporani, l'elistisme, els interessos comercials que hi ha al darrera, etc, etc, etc...

Sempre podeu completar la sessió amb aquell discretíssim biopic sobre Jackson Pollock que va protagonitzar Ed Harris, i que deixava prou clares les (poques) intencions de l'artista de comunicar res amb la seva obra.

Technorati Tags: