dijous, de novembre 9

Història de la Xina



Tinc força ganes de veure dues pel·lícules xineses, Curse of the golden dragon i The Banquet. I no estrictament per motius cinematogràfics, encara que siguin les representants de Xina i Hong Kong a l'Oscars a la millor pel·lícula de parla no anglesa i, per tant, potencials competidores d'Almodóvar. Aquestes em fan gràcia per la cosa històrica ja que justament aquest semestre estic plenament immersa en la Història de l'Àsia Oriental I, assignatura que m'està costant sang, suor i llàgrimes.

El cas és que he pensat que em podria regalar una pel·lícula cada vegada que superi un mòdul i de moment he triat aquests dos títols que, a banda de competir per entrar en els Oscars, també tenen en comú el fet de ser grans produccions èpico-fantàstiques i estar dirigides i protagonitzades per grans noms de ressò internacionals.

Xina ha optat per tot un clàssic, Zhang Yimou, que ha rodat una tercera fantasia èpica després de Hero i La casa de las dagas voladoras. El film, titulat Curse of the golden flower, torna a unir Zhang Yimou amb la que va ser la seva dona i musa, Gong Li, amb la que no treballava des de La joya de Shanghai. A més, el repartiment també compta amb Chow Yun-Fat i amb Jay Chou, un nano taiwanès que és veu que és una superestrella del cantopop. Curse of the golden flower es basa lleugerament en una obra de teatre de Cao Yu escrita el 1934, però Yimou ha decidit ambientar-la en la dinastia Tang,, una de les més esplendoroses i recordades de la Xina. Podeu veure el tràiler aquí.

The banquet, de Feng Xiaogang, és la pel·lícula que representarà Hong Kong (que pel seu règim especial dins la Xina pot presentar-se als Oscars com a nacionalitat pròpia). Aquesta està protagonitzada per la imparable Zhang Ziyi i estrelles d'àmbit més local com Daniel Wu i Zhou Xun (que potser recordareu a Balzac y la pequeña costurera china). El film s'inspira vagament en el Hamlet de William Shakespeare, però traslladat en aquesta ocasió a les Cinc Dinasties i els Deu Regnes (907-960), una època de desunió que va venir just després de la caiguda dels Tang. Les fotografies i tràilers de The banquet parlen per si sols.

Un altre dia us explicaré els dos projectes epico-històrics que té en marxa l'Andy Lau, ambientats a les etapes dels Regnes Combatents i dels Tres Regnes, respectivament. Però el que jo ara necessitaria és trobar un altre títol que tingués de rerefons la dinastia dels Song, que és la que aquests dies -ditxós treball- m'està obligant a trencar-me més les banyes.

Technorati Tags: