dijous, de setembre 7

HeroïnaArtemisia Gentileschi és una de les poques -l'única?- dones pintores del Barroc. Per aquest fet, la seva obra no va ser reivindicada fins ben entrat el segle XX. El seu quadre més conegut és aquesta Judith decapitant Holofernes, obra que va pintar amb només 18 anys. El tema bíblic de l'heroïna jueva que va matar l'enemic per salvar el seu poble va ser una constant en la seva obra. Però no pas per un interès històric o religiós. A la seva biografia sobre aquesta pintora, l'escriptora Rauda Jamis explica com la vida d'Artemisia està marcada per l'agressió, quan ella només era una adolescent, a mans d'un amic del seu pare, el també pintor Orazio Gentileschi, molt vinculat al cercle de Caravaggio. I Artimisia va saber traslladar aquest sentiment a la seva obra. Per això em fascina aquest quadre que desprèn una virulència i una intensitat que cap pintor home ha sabut reflectir mai en cap de les nombroses versions de l'episodi bíblic protagonitzat per Judith. Ni tan sols el meu admirat Caravaggio, on l'heroina sembla més preocupada per no embrutar-se de sang que per qualsevol altra cosa...Ni Lucas Cranach, ni el Giorgione, ni Mantegna, ni el Corregio, i Klimt ni Botticelli.
I encara que cap sigui com la d'Artemisia, al final he convertit en afició col·leccionar "estampetes" de judiths. Deu ser un símptoma d'egocentrisme...

Per cert, en alguns santorals, el 7 de setembre apareix la Judith heroïna.

7 comentaris :

Jordi ha dit...

Doncs, felicitats per la part que et toca.

Antoni des de Sant Pol ha dit...

Per molts anys!!

Judith ha dit...

gràcies!!!!

Txell ha dit...

Ups Judith desconeixia que fos el teu sant. Una abraçada i per molts anys guapa!

Ramon B. ha dit...

Tot això per dir que fas el sant? :)
Felicitats!

Judith ha dit...

Gràcies Ramon... de fet, he aprofitat el calendari per treure a passejar la dèria de les estampetes....

Susana ha dit...

Hola Judith,
M'ha encantat aquest post. Ja és hora de reclamar que no només els homes han estat els protagonistes de la Història. També les dones hi han participat i hi participen. Per això penso que és important donar-ho a conèixer a tothom. Fins aviat!