diumenge, d’abril 9

David contra Golliat



Pocs directors tenen la capacitat de l’italià Nanni Moretti de parlar d’ells mateixos en primera persona i fer al mateix temps un afilat i irònic retrat de la realitat social i cultural europea i italiana. I menys encara són capaços de fer-ho en un curtmetratge que dura poc més de set minuts. A Il giorno della prima di Close-up, curtmetratge realitzat l’any 1996, el director de Caro Diario fa una irònica mirada a la competència desleiall que el cinema comercial fa al cinema d’autor i, al mateix temps, serveix com a personal i divertit alegat de la passió pel setè art.

El film demostra com n'és d’arriscada l'aventura d'especialitzar-se en l’anomenat cinema "d’art i assaig". Indefectiblement, els cinemes que aposten per programacions alternatives són com petits Davids contra Golliats molt poderosos: els multisales, les multinacionals, la pressió per l'audiència. El Nuovo Sacher, el cinema propietat de Nanni Moretti situat al Trastevere romà, no és cap excepció. I fer rutllar aquesta sala comporta una sèrie de maldecaps, nervis i obsessions que el polifacètic cineasta italià no dubta gens en aprofitar com a material pel seu curtmetratge.

Així, en aquests set minuts, Moretti relata, amb el seu estil realista però ple d’humor, les penúries de projectar al Nuovo Sacher la pel·lícula iraniana Close-up, d’Abbas Kiarostami, just la mateixa setmana de l’estrena d'El rey León en la resta de sales comercials. L’empresa es presenta com una causa perduda i Moretti, com el seu màrtir. Els nervis i les angoixes abans de l’esperada estrena i, sobretot, la "flagelació" davant les minses xifres d'espectadors de la pel·lícula iraniana ofereixen un divertit retrat el tarannà obsessiu i neuròtic del director, però també desvetllen, amb ironia, la trista realitat d’aquell cinema que se surt dels cànons més comercials.

Aquest film de Nanni Moretti forma part d’un recull de setze curtmetratges de realitzadors europeus recollits en el DVD Cinema16: curts europeus, impulsat fa uns anys pel productor Luke Morris. El DVD, de tres hores i mitja de durada, permet recuperar els primers treballs en format curtmetratge –la majoria inèdits- d’alguns dels grans directors europeus. A banda del curt de Nanni Moretti, aquest DVD també inclou obres de Lars von Trier, Krzysztof Kieslowski, Jean-Luc Godard, Patrice Leconte, Peter Mullan, Lukas Moodyson, Jan Svankmajer, Roy Andersson i l’espanyol Javier Fesser, entre d’altres. Aquest DVD es va posar a la venta a l’estat espanyol l’any 2004.

Més cinema invisible a
Technorati Tags: