dissabte, de desembre 17

Pacifisme ensucrat



Feliz Navidad és una gran coproducció europea que busca emular l’èxit de títols com Los chicos del coro o Goodbye Lenin. Tres joves promeses del cinema europeu –Daniel Brülh (Goodbye Lenin), Guillaume Canet (Vidocq) i Benno Fürmann (La princesa y el guerrero)– protagonitzen aquesta història de bons sentiments nadalencs basada en uns fets reals que van tenir lloc una nit de Nadal en plena I Guerra Mundial. Un grup de soldats escocesos i francesos del front aliat i un altre de l’alemany van pactar una treva per poder celebrar el Nadal, durant la qual els soldats dels diferents bàndols van fer amistat. Després d’aquests fets, l’enfrontament armat es va suspendre fins que els alts comandaments van tallar en sec la situació.

L’interès d’aquesta història radica en la seva denúncia a l’absurditat de la guerra i en el missatge conciliador i pacifista que es desprèn d’aquest capítol tan poc conegut de la història. El debutant Christian Carion el reconstrueix a partir d’un guió molt pla i convencional que se centra en un reduït i representatiu grup de personatges –els oficials dels tres bàndols, alguns soldats rasos i una parella de cantants d’òpera. Carion ha apostat per recrear els moments més emotius, ratllant l’ensucrament i fent servir el recurs fàcil i infal·lible de la música per fer saltar la llàgrima fàcil en escenes com la de l’improvisat concert de nadales a les trinxeres. En canvi, es passa de puntetes per altres aspectes més polèmics de la història, com ara l’actitud reaccionària de l’Església catòlica i de l’exèrcit en assabentar-se de la insubmissió dels soldats.

Technorati Tags:

2 comentaris :

David Madueño Sentís ha dit...

Per mi, la gran pel·lícula sobre la Primera Guerra Mundial és i serà "Senderos de Gloria", un Kubrick en estat de gràcia, lluny del megaloman dels darrers anys. El travelling d'avançament per les trinxeres és (amb el desembarcament de "Salvar al Soldado Ryan" i l'arribada al Vietnam de Martin Sheen a "Apocalypse Now" enmig d'un bombardeig) de les millors escenes de guerra rodades mai. I això que sóc un antibelicista declarat...

Judith Vives ha dit...

Em quedo amb Apocalipse Now, versió Redux per davant fins i tot de Kubrick. El soldat Ryan ho sento però no em va dir res de res.