dimecres, de desembre 22

El vestit de Gilda



LaMalla.-L’exposició La fàbrica dels somnis. Col·lecció Maite Mínguez Ricart, que està instal·lada de forma permanent al Museu del Cinema de Girona, renova de nou tots els seus objectes. Aquesta mostra ofereix al visitant objectes originals i autèntics relacionats amb alguns dels actors, actrius, directors o pel·lícules més emblemàtics de la història del cinema. A partir d’aquest dimarts, es poden observar de prop vestits originals de Marilyn Monroe a La tentación vive arriba, de la mítica Gilda o l'uniforme de la marina britànica de Russell Crow a Master & Commander, així com objectes i documents extraordinaris.

L’octubre de l’any 2002, el Museu del Cinema i la Col·lecció Maite Mínguez Ricart van signar un conveni de col·laboració, en el qual s'establia que la col·lecció cedia diferents objectes per ser exposats que s’anirien renovant cada sis o set mesos. La primera exposició i la inauguració del nou espai on està ubicada, anomenat La fàbrica dels somnis, es va presentar l’abril de l'any 2003, coincidint amb el cinquè aniversari del Museu. Ara es renoven un cop més, oferint nous objectes tant o més curiosos que els primers.

Aquest cop, el visitant podrà veure un vestit que portava Rita Hayworth a la pel·lícula Gilda (1946); la torxa de metall amb mànec de fusta usada a l’autèntica King Kong (1933); les mans de làtex que va fer servir Tom Cruise a la seva Entrevista con el vampiro (1994), o la màscara original del superheroi Batman (1989), entre d’altres. I tampoc podia faltar l'estrella de la col·lecció Maite Mínguez Ricart, Marilyn Monroe. En aquesta ocasió la peça exposada és un vestit original que portava l'actriu quan va rodar La tentación vive arriba, de Billy Wilder.

La idea de traslladar una petita porció de Hollywood a Girona ha estat d’un matrimoni barceloní, Maite Mínguez i Lluís de Val. Durant anys s’han dedicat a reunir peces i documents (un total de 1.800) de les estrelles més importants del món del cinema. Marilyn és l'estrella de la seva col·lecció, però també hi tenen cabuda objectes i documents relacionats amb James Dean, Humphrey Bogart o Charles Chaplin, així com títols tan emblemàtics com Casablanca, Rebel sense causa o Forrest Gump.