dimecres, de novembre 10

Teatre no és nom de dona



De laMalla.net:

El teatre públic discrimina les dones

Les dones encara tenen una presència minoritària als escenaris catalans. Si més no, als dos grans teatres públics, el Teatre Nacional (TNC) i el Teatre Lliure. El col·lectiu de creadores Projecte Vaca ha denunciat que, en el conjunt d’espectacles programats la temporada passada, només un terç dels intèrprets eren dones. El col·lectiu, que aquest mes organitza de nou el festival Novembre Vaca, reclama als gestors culturals que transmetin una visió àmplia de la societat i ofereixin repartiments més equilibrats.

Durant la temporada 2003/2004, el Teatre Nacional va donar el 67,44% dels papers a homes. Al Lliure, la proporció encara és lleugerament superior, el 68,42%. Aquests percentatges posen en evidència que no hi ha paritat en el teatre públic, sinó que les actrius juguen encara un paper residual en el gruix de la programació.

Per al col·lectiu Projecte Vaca, aquest fet es deu a la constant recuperació de clàssics que es porta a terme als dos grans teatres públics. En aquestes obres hi acostuma a haver una menor proporció de papers femenins. Per posar-hi remei, aquestes creadores reclamen que els teatres també tinguin en compte l’equilibri de repartiment a l’hora de confeccionar les programacions. Això es podria aconseguir apostant per textos contemporanis, on no existeix aquest aclaparador domini masculí.

Com cada tardor, Projecte Vaca ha organitzat un festival de teatre i sobre teatre, que enguany porta per lema Paritat a escena. Novembre Vaca comença aquest dimecres a la sala Beckett de Barcelona i posteriorment repartirà joc en diferents sales de la ciutat (Tantarantana, Convent de Sant Agustí, Centre Bonnemaison...). En total, es presenten una cinquantena d’espectacles de voluntat contemporània i renovadora, entre ells creacions de Marta Massana, Susanna Barranco, Pepa Plana o Àngels Aymar. També hi ha xerrades i conferències.

Però què és el Projecte Vaca? "No som ni una protectora d'animals ni depenem del Ministeri d'Agricultura. Som independents i treballem en l'àmbit de les arts escèniques", expliquen al seu web. Per més detalls, fins el 28 de novembre les podeu veure en plena acció en els diferents escenaris del festival.