dilluns, de novembre 22

La vida és una cançó



Ara fa prop de quinze anys va sortir un recopilatori titulat Red Hot + Blue que tenia com a objectiu recaptar diners per la lluita contra la Sida –una malaltia llavors encara més desconeguda i envoltada de prejudicis que avui-. Hi participava gent tan diversa com Neneh Cherry, Tom Waits, U2, The Pogues, Sinead O’Connor, Debbie Harry o Iggy Pop, i l’únic element en comú que compartien eren les cançons de Cole Porter.

Fins aquell moment, cançons meravelloses com Just one of those things, Beguine the beguine, Anything Goes o Night & day, versionades una i mil vegades per Billie Holliday, Ella Fitzerald, Fred Astaire, Frank Sinatra o Louis Amstrong, semblaven haver quedat relegades a un revival nostàlgic i, com a molt, a vestir alguns dels millors i més enyorats films de Woody Allen (Hannah y sus hermanas, Días de radio, etc). Red Hot + Blue va tornar a situar l'irònic i sofisticat Cole Porter en el punt de referència musical que es mereixia, sobretot entre les noves generacions.

Ara, una pel·lícula amb més bones intencions que no pas notables resultats dirigida per Irwin Winkler repassa la biografia d'un dels compositors més importants del segle XX. El film, protagonitzat per un limitat Kevin Kline, resegueix la trajectòria de Cole Porter des dels primers anys de disbauxa a París fins al seu pas pel musical a Nova York i el seu aclaparador triomf a Hollywood, en la dècada dels anys trenta, fins arribar a l'accident que el va deixar pràcticament incapacitat. Winkler s'ha inspirat, de reüll, en films com All taht jazz o fins i tot El detectiu cantant per a reconstruir la vida de Cole Porter a través de les lletres de les seves cançons. És a través d'aquests temes -irònics, vitals, desenfadats i molt atrevits- que s'explica el seu complicat matrimoni amb Linda Porter, amb la que es va casar tot i la seva declarada homosexualitat.

Més enllà del tractament que Irwin Winkler li dóna a tot aquest assumpte que va marcar la vida personal de Cole Porter, si De-lovely destaca per alguna cosa és perquè els temes musicals estan interpretats per gent tan diversa com Robbie Williams, Natalie Cole, Sheryl Crow, Elvis Costello o Diana Krall.