dimarts, de setembre 14

Qui és Zissou?



Jacques Henri Lartigue era un fill de casa bona a qui una càmara d’últim model (la millor que la seva adinerada família li va poder comprar quan només tenia vuit anys) situaria en un punt clau de la història de la fotografia. Era l’any 1904 i l’interès de Lartigue per la fotografia i pels entreteniments frívols de l’alta burgesia francesa el van portar a fer un insòlit descobriment: l’objectiu podia copsar, d’alguna manera, el moviment. Estels que s’enlairaven, caçadors de papallones, jugadors de tenis en plena activitat, avions en ple vol… així es va convertir en el descobridor de l’efecte fotogràfic d’escombrat.

Després Lartigue va arribar al París de l’art nouveau i les avantguardes i va començar a retratar l’extravagant món de la moda. Posats frívols i distants i indumentàries cares i exclusives van substituir, a les fotos, les esteles del moviment. Al 1915, el fotògraf aficionat penja temporalment la càmara i aposta per la pintura. Però la fotografia no l’abandonarà mai i durant dècades la seva mirada es continuarà fixant discretament en els canvis culturals i els usos socials de les classes més frívoles i benestants.

A mitjans de la dècada dels seixanta, una retrospectiva al MOMA treurà Lartigue de l’oblit. I el fotògraf serà reivindicat inesperadament pel món del cinema.

L’any 1965, Fellini roda Giulieta de los espíritus. Busqueu-hi els plans inspirats en fotografies de Lartigue... Busqueu les mateixes influències a Y la nave va…, vint anys després. Agafeu després Ginger i Fred i busqueu un curiós capellà volador… mireu-lo, perquè aquest és el propi Lartigue, convertit per una vegada en el protagonista de les imatges en moviment. El fotògraf moriria poc després.

Ara un altre director amb un estrany món personal es fa seva la mirada de Lartigue. Fixeu-vos ara en la fotografia que encapçala aquest post. L’home es diu Zissou i és el germà d’en Jacques Henri. Zissou també és el nom del protagonista de la darrera pel·lícula de Wes Anderson. The life aquatic with Steve Zissou torna a ser, després de Los Tenenbaums un catàleg de personatges extravagants en mons extravagants interpretats, perquè no dir-ho, per actors tan extravagants com Bill Murray o Angelica Huston.