divendres, de juny 4

Tupperwareize me



Earl S. Tupper va descobrir als anys 50 que el politilè era moldejable i el va convertir en pràctics recipients de colors on es podien envasar aliments al buit. Però no tenia “don de gentes”. Brownie Wise era una mestressa de casa americana, aburrida i amb una queixa: el sistema de distribució dels tuppers no era efectiu, perquè les comandes no arribaven a temps. Els tuppers s’haurien de vendre en divertides reunions a les sales d’estar americanes, va suggerir B.Wise. I ja està. Així, com si fós una pel•lícula dels Coen, va néixer l’imperi Tupperware. I això és el que explica el documental del mateix títol que ha inaugurat la Mostra de Cinema de Dones que es pot veure aquests dies a Gràcia (Verdi Park).

Com que és una mostra conscienciada amb el paper de la dona, el documental se centra en la figura de Brownie Wise. Ella, típica mestressa de casa americana condemnada a viure a la cuina –completamnet equipada per a dones d’avui- va inventar un sistema de màrketing que al segle XXI encara funciona amb plena vigència (dels tuppers a Avon Llama fins a les sex toys partys). B. Wise va ser llesta i com un flautista d’Hamelin va atreure a totes les mestresses de casa –i a alguns dels seus marits- a treballar per l’imperi de plàstic. Jubilees anuals, regals per a les venedores i entusiasme, molt d’entusiasme. Així va treure les mestreses de casa de les seves cuines i les va convertir en ladys, en senyores, en reines per un dia. I la generació perduda va trobar el seu camí entre muntanyes de tupperwares, i ja res va tornar a ser com abans.

Però al cim s’hi està molt sol i més quan s’és una dona i en el món empresarial encara queden moltes barreres per trencar. B.Wise no va ser prou llesta. Una empresa femenina de cap a peus deien, però no, de cap no, de coll a peus, perquè el cap era masculí. I el cap va fer fora la seva ànima i Brownie Wise va quedar en l’oblit. Com tantes! Brownie Wise va ser una pionera en l’era pop i la societat del benestar. La meva àvia, la meva mare li deuen molt a Brownie Wise. I jo.