dimarts, de gener 28

Compromisos


Segons el diccionari, la paraula compromís té com a mínim tres accepcions. Principalment ens referim al compromís com a sinònim d’una obligació contreta per un acord, promesa o contracte. Al final de la pel·lícula ‘Antes del amanecer’, de Richard Linklater, la parella protagonista es compromet a retrobar-se a Viena, el mateix lloc on passen junts un dia i la nit que canviarà les seves vides. Al voltant de la relació d’aquesta parella i el seu compromís inicial, Linklater i els dos actors, Ethan Hawke i Julie Delpy, han construït una magnífica trilogia que explora la intimitat i les crisis d’una parella estable a mesura que la seva relació avança en el temps.

Comparada pel seu argument amb les tres pel·lícules de Richar Linlater, ‘Le week-end’, de Roger Michell, amb guió de Hanif Kureishi, presenta a una parella de jubilats que també compleixen una vella promesa: celebrar el seu aniversari de casament a París. Durant aquest viatge i amb la nostàlgia del temps compartit, és quan afloren sentiments, retrets i emocions que han definit la seva vida de parella. 

Un compromís pot ser també una situació incòmoda o, com s’acostuma a dir, “compromesa”. El compromís, per últim, és l’acte pel qual una parella es promet en matrimoni. Els compromisos matrimonials i les situacions incòmodes se sumen, precisament, en l’argument de la divertida comèdia romàntica ‘Tres bodas de más’, de Javier Ruiz Caldera. La protagonista és una jove soltera i sense sort en els amors, que de cop i volta es veu en el “compromís” d’assistir com a convidada a els casaments de tres dels seus antics nòvios.