dilluns, d’octubre 1

Castellers de pel·lícula


El món casteller també ha arribat a la gran pantalla. Generalment ho fa fet a través de documentals, però també podem trobar pel·lícules com ara ‘La teta i la lluna’ de Bigas Luna on el protagonista és un nen casteller. I tot i el que pugui semblar, els films de castellers han arribat a tenir ressò internacional, com en els casos de ‘The human tower’ o del fragment sobre els castellers inclòs al projecte internacional de Ridley Scott ‘Life in a day’. Aquí teniu la llista dels principals films sobre castellers:

‘Life in a day’
El projecte de Ridley Scott mostra com és la vida a la terra a través de les filmacions de diferents usuaris del youtube. Entre aquests fragments s’hi inclou el curt ‘Slim up’, que relata la vida quotidiana de Virgínia, una nena que fa d’acotxadora a la Colla Jove dels Xiquets de Tarragona. Se la veu quan s’aixeca al matí i com es prepara per anar a fer un castell amb la seva Colla. Aquest curt ha estat un dels vuit projectes de l’estat espanyola escollits per al film de Ridley Scott, que inclou en total 300 vídeos.

‘Verd sobre blau’
Documental dirigit per Pep Puig que toca de forma genèrica diferents temes sobre el món casteller. El seguiment de tota una temporada i l'actuació a les diferents places convida a reflexionar sobre aspectes com el sentit social de la colla, el paper de la nova immigració, la festa i els castells, la competitivitat a partir del concurs de Tarragona, la canalla, la gent del peu i del tronc, la participació de la dona a les caigudes i la prevenció de lesions, la importància dels assajos, el paper de la tradició, etc.

‘The human tower’
Dirigit pel director xilè Cano Rojas i l’indi Ram Devineni, aquest documental explica la passió pels castells humans de tres cultures diferents: la xilena, l’índia i la catalana. El documental mostra com la creació de castells en èpoques de crisis dóna sentit a esperances col•lectives. El film va ser premiat al festival DocsBarcelona i al festival xilè Santiago a Mil),

‘Enxaneta’
Es tracta d’un documental en 3D que s’aproxima als valors que contenen els castells. Partint de la gravació íntegra en 3D del Concurs de Castells de Tarragona del 2010 (on hi participen diverses colles), "Enxaneta" explica amb la veu d'una nena tot el que experimenten els castellers quan afronten la consecució d'un castell. L'esperit de superació, el treball en equip, la integració de les dones i de gent de totes les classes socials, edats i nacionalitats fan dels castells una eina de cohesió social.

‘Som Castells’
Aquest documental de David Oliete ha estat seleccionat per a participar en el festival SESIF de Seül, una de les mostres de curtmetratges de referència del sud-est asiàtic. El curtmetratge, de sis minuts de durada, es va enregistrar durant la diada del primer diumenge de festes de Santa Tecla. Oferiex una mirada íntima als petits detalls, sensacions i emocions que es viuen a plaça des que es comença a construir un castell fins que es descarrega”.

‘La teta i la lluna’
El film de Bigas Luna té com a protagonista a Tete, un nen de nou anys (Biel Duran), està trist i deprimit per dos motius: com a enxaneta, no assoleix mai arribar a coronar el castell; i com a germà gran, es veu desplaçat pel seu germanet, a qui la mare alimenta donant-li el pit, mentre que ell ha de veure llet de l'ampolla. El film té un caràcter sensual i oníric molt en l’estil del cinema de Bigas Luna.

‘165 Regent Street’
El documental repassa els primers quinze anys de la història dels Capgrossos de Mataró. Està dirigit per Jordi Rovira i Óscar Fernández a partir de la idea inicial del periodista casteller Efren Garcia i la producció de Clack. El títol fa referència al viatge i l’actuació a Londres el 3 de setembre de 2006, al Regent Street Festival, moment en què els Capgrossos van començar a superar, o assumir, la pèrdua de la Mariona Galindo, la nena que va morir després de caure fent un castell durant la festa de les Santes.

Article publicat a Valors