dimecres, de maig 9

Criar un monstre


Amb ‘La semilla del diable’, Roman Polanski ens va deixar molt clar fins a on és capaç d’arribar una mare per protegir el seu film. La mare-coratge de ‘Tenemos que hablar de Kevin’ (pel·lícula que es podrà recuperar el proper dijous, dia 17, al Teatre Monumental de Mataró) també ha de criar un monstre diabòlic, amb la diferència, aquest cop, que la pel·lícula no s’inscriu en el gènere fantàstic sinó en el drama realista. El conflicte mare-fill guanya aquí en dimensió i profunditat i planteja un difícil debat moral: de quina part es posa la mare d’un assassí?

La pel·lícula està dirigida per la cineasta independent Lynne Ramsay, qui va despuntar amb ‘Morvern callar’ però que des de llavors no havia pràcticament fet res més. La directora s’ha volgut focalitzar en el personatge d’una mare que renuncia a la seva trajectòria professional i gairebé a la vida personal per criar un fill que se li resisteix, però amb el que acabarà per crear un estrany vincle de sang que al mateix temps la condemna i li salva la vida.

Duríssim drama psicològic que per temàtica s’emparenta a films com ‘Elephant’ o ‘Bowling for Columbine’, però que cinematogràficament se sustenta en la notable interpretació de Tilda Swinton, en un paper que li va valdre una llarga llista de nominacions i reconeixements. A nivell formal, destaca l’aposta de Ramsay per generar atmosferes claustrofòbiques i sensacions angoixants a través dels efectes de so, i d’un interessant muntatge que sobreposa accions passades amb el present de la narració.

Crítica publicada a Capgròs