dilluns, de febrer 7

El cinema espanyol gira



Tan saturats, ennuvolats, colapsats, embafats i ennuegats amb Mar Adentro que no ens hem ni assabentat de l'important premi que ha aconseguit la realitzadora Mercedes Àlvarez al Festival de Cinema de Rotterdam, el premi Tigre a la millor direcció novell. Una important menció pel cinema estatal en un festival que ha donat a conèixer a alguns dels realitzadors més personals i radicals en actiu, des de Lucrecia Martel a Tsai Ming Lian.

La pel·lícula que Àlvarez ha presentat a Rotterdam es titula El cielo gira i és un documental sobre els últims dies d'Aldeaseñor, un petit poble de Sòria condemnat a desaparèixer per la progressiva desaparició dels seus habitants. Àlvarez, alumna de José Luis Guerin i originària d'Aldeaseñor, ha volgut expressar en aquest film una "sensació hipnòtica del temps", segons les seves pròpies paraules. El cielo gira reconstrueix, a través del testimoni del pintor hiperrealista Pello Azketa (membre de l'Escuela de Pamplona, als setanta), la història quotidiana d'aquest poble de Sòria i dels seus habitants, pels quals la mort és ja més habitual que a la vida.

Aquest premi de trascendència internacional no ha estat, però, prou incentiu com per estrenar ràpidament aquest film als cinemes de casa nostra. Les sales, pel que sembla, estan totes ocupades amb les projeccions de mar-adentro-guanyadora-de-catorze-goyas.