dijous, de desembre 30

Deliciosa fantasia camp



Enamorat confès dels còmics i serials de ciència ficció dels anys 30, el debutant Kerry Conran ha traslladat, tot el bagatge estètic i visual d’aquestes obres pulp a la seva pel·lícula Sky Captain i el món del demà. Conran ha fet una decidida aposta per les tecnologies i els efectes especials més avançats per dotar, precisament, el seu film d’un entranyable aire de fantasia camp que veu tant de les aventures de Flash Gordon i Buck Rogers com de les mateixes novel·les de Jules Verne.

Així, el film, que parteix d’un personatge que va existir realment –el capità Sky, un heroi de la segona guerra mundial- deriva en una fantàstica aventura, deliciosament ingenua, sobre un misteriós científic que amenaça en destruir el món pels seus deliris de grandesa. Un heroic aviador que mai es depentina i una intrèpida periodista amb sabates de tacó seran els escollits per salvar la humanitat. Abans, però, hauran de viatjar per mig món i enfrontar-se a perills de molt diversa naturalesa.

Conran ha cuidat fins al més petit detall de la posada en escena d’aquesta aventura d’aires retro, potenciada per una encantadora fotografia virada, una espectacular col·lecció d’aparells i invents i l’aparició continua d’éssers fantàstics. Però tampoc ha deixat de banda l’argument molt ben construït a base de tòpics infalibles, encertats tocs d’humor (atenció al gag final) i una original referència al Mag d’Oz, que es resol de forma imaginativa amb l’aparició, vint anys després de la seva mort, de l’actor Lawrence Olivier. A Sky Captain potser només se li pot tirar en cara la tria dels dos actors protagonistes, Jude Law i Gwyneth Paltrow, que tot i els esforços no acaben de tenir massa empenta, a diferència d’Angelina Jolie, de lluny la millor d’aquesta divertida i insòlita pel·lícula d’aventures.