dimecres, d’abril 30

Atticus Finch, un referent dels valors de la justícia


En el documental de Barbara Kopple ‘Una conversación con Gregory Peck’, un dels assistents a les trobades amb el famós actor de Hollywood li confessa que va ser gràcies al seu recordat personatge d’Atticus Finch que va decidir fer-se advocat. Com aquest, es podrien contar per centenars i milers els advocats que han tingut en el protagonista de ‘Matar a un ruiseñor’ tot un referent i una inspiració. Perquè si hi ha un personatge i una pel·lícula que representi millor el valor de la justícia és, sens dubte, l’emblemàtica adaptació de la novel·la de Harper Lee que va dirigir Robert Mulligan l’any 1962.

Gregory Peck va posar el seu rostre i la seva elegant presència a Atticus Finch, un home íntegre que es mou per uns principis ètics i morals que haurien d’estar en la base de l’advocacia i definir també el valor de la justícia. Com a advocat, però també com a home i pare de família, Atticus Finch ens ensenya una sèrie de valuoses lliçons sobre la integritat, el deute, la vida en comunitat, la solidaritat, la família i la justícia.

L’escriptora Harper Lee, que va guanyar el premi Pulitzer amb aquesta novel·la, es va basar en la figura del seu propi pare per crear a Atticus Finch. ‘Matar un ruiseñor’ se situa en l’època de la Gran Depressió, en una població del sud dels Estats Units. Finch és un advocat que defensa un home negre que ha estat acusat de violar una dona blanca. Tot i que la seva innocència és evident, el racisme imperant en la societat de l’època no deixa dubte del veredicte del jurat i, per això, cap advocat d’entrada vol acceptar un cas que està destinat a perdre. Però Atticus Finch, un ciutadà respectat per la seva actitud i la seva implicació en la comunitat, decideix posar-se al davant d’aquest cas amb decisió i valor, una decisió que li comportarà enemics i problemes, però que li farà guanyar el respecte i l’admiració d’altres, entre ells, els seus fills.