dimecres, de gener 29

Cinema i empresa: ‘Philadelphia’, la intimitat i la discriminació a l’empresa



Jonathan Demme signa aquest film sobre un advocat d’èxit que és acomiadat de la feina quan agafa la Sida i es descobreix que és homosexual

L’any 1993 Tom Hanks va sorprendre tothom amb un canvi de registre radical quan va donar vida al protagonista de ‘Philadelphia’, un advocat brillant i amb futur que veu la seva trajectòria truncada quan es acomiadat per tenir la Sida. La pel·lícula, dirigida per Jonathan Demme, va agafar el títol ‘Philadelphia’ amb clara voluntat simbòlica, ja que aquesta ciutat nord-americana és on es va signar la declaració d’independència i és coneguda popularment com la ciutat de l’amor i la germandat. D’aquesta manera es reforça també la idea de la defensa dels drets humans present en aquest film que, des de l’òptica de l’empresa, parla del dret a la intimitat dels treballadors i dels acomiadaments improcedents i els casos de discriminació.



‘Philadelphia’ va ser la primera gran producció de Hollywood en abordar directament el tema de la Sida, i ho va fer a través de la història d’Andrew Beckett, un brillant advocat a les portes d’un ascens en el bufet on treballa. Una filtració interessada dins la seva pròpia empresa posarà en alerta els seus caps sobre el seu estat de salut i, per extensió, sobre la seva orientació sexual. Andy, homosexual i amb la Sida, és acomiadat sota l’argument de la seva suposada incompetència a l’hora de treballar. Però l’advocat considera que es tracta d’un cas de discriminació i decideix portar el seu cas a la justícia.

Per això, contacta amb un altre advocat, Joe, qui haurà de superar els seus propis tabús, una certa mentalitat homofòbica i la por al contagi d’una malaltia de la qual fa vint anys es tenia encara molt desconeixement. Fins que un dia, Joe assisteix a una escena en una biblioteca on observa com Andy està sent tractat de forma discriminatòria per la seva malaltia. És llavors quan decideix acceptar el cas i defensar Andy en un judici que desemmascara la gran discriminació i la corrupció de l’empresa que el va acomiadar. En el procés, els dos homes establiran un fort vincle d’amistat i honestedat que assoleix un dels moments més íntims i emotius en la famosa seqüència de l’ària d’Andrea Chenier, en la qual Tom Hanks, acompanyat de la veu de Maria Callas, reconeix que no podrà superar la malaltia però que està preparat per afrontar la mort.