diumenge, de juliol 8

Llegim i Piulem, tertúlia literària en xarxa



He publicat aquest article al bloc de la Fundació Escacc en motiu del segon aniversari de la tertúlia literària Llegim i Piulem

Aquest mes de juny, la tertúlia de Llegim i Piulem ha complert dos anys. La primera tertúlia literària 2.0 en català sorgida a Twitter va néixer per casualitat, després de compartir un enllaç a una notícia sobre una tertúlia literària que es realitzava amb gran èxit als Estats Units. Un senzill tuit va desencadenar reaccions l’efecte de les quals no només persisteix, sinó que s’ha estès de manera exponencial en aquests dos anys. Els prop de 2900 seguidors a Twitter, les catorze obres llegides i comentades, les activitats paral·leles on hem participat dins i fora de la xarxa i el premi Bloc aconseguit l’octubre del 2011 són només algunes dades que ho constaten. Però sobretot, els comentaris i centenars de piulades que enriqueixen aquesta tertúlia i contribueixen a fer de Twitter un nou espai de lectura compartida.

Entre les dinamitzadores de Llegim i Piulem, totes dones, hi ha dues mataronines (Neus Pinart i Judith Vives) i una valenciana (Laura Santacruz). L’objectiu inicial va ser el de crear un punt de trobada a la xarxa perquè lectors en llengua catalana poguessin compartir l’experiència lectora a Internet. Per triar les lectures, es van fixar uns criteris inicials: llibres d’autors dels Països Catalans i preferentment desconeguts, novells o no consagrats, tot i que puntualment s’han dedicat tertúlies a escriptors més coneguts, com Emili Teixidor o Sebastià Alzamora; o a grans autors de les lletres catalanes, com Joan Fuster, Montserrat Roig, o els autors de l’Any Literari 2012: Tísner, Pere Calders i Joan Sales. També es va dedicar una tertúlia específica a la literatura digital, amb una acurada selecció d’obres a càrrec d’Oreto Domènech. També s’ha posat en marxa l’etiqueta #piulempoesia que, després de l’arrencada inicial en motiu del dia de la poesia a Internet, ha pres vida pròpia a la xarxa.

Per organitzar la tertúlia, cada mes es proposa un títol i es fixen una sèrie d’etiquetes o hashtags que permeten ordenar les piulades. En essència, la tertúlia de Llegim i Piulem no s’ha apartat mai de Twitter (no hi ha debat en cap altre espai o fòrum), però si que ha trobat el suport d’altres formats que han permès estendre la iniciativa a d’altres racons de la xarxa. En aquest sentit, Llegim i Piulem compta amb un perfil a Facebook i un bloc propi (llegimipiulem.blogspot.com), on s’hi recull la informació prèvia sobre cada tertúlia, cròniques sobre les activitats que organitzem així com apunts d’altres esdeveniments o activitats d’interès. L’octubre del 2011, el bloc de Llegim i Piulem va guanyar el premi al millor bloc corporatiu als Premis Blocs Catalunya. A més, s’han aprofitat eines i aplicacions com Flickr, Instagram, Google maps o Spotify per completar les lectures amb imatges, llistes de cançons i mapes de situacions, o per resseguir la vida d’una tertúlia a través d’Storify. I comptem amb una imatge corporativa pròpia obra de la dissenyadora Regina Puig.

En ocasions, la xarxa se’ns ha fet petita i hem hagut de fer un salt al món real, recuperar les tertúlies 1.0 i poder posar cares als autors i lectors piuladors. En aquest sentit, destaquen entre d’altres activitats, la visita a Sueca organitzada en motiu de la tertúlia sobre Joan Fuster, la participació al BookCamp de Kosmopolis i la Fira del Llibre de València, la clausura de la tertúlia #poeticaidigital amb una conferència de la doctora Laura Borràs, la tertúlia amb Santiago Forné celebrada a la seu de Vilaweb a Barcelona o la presentació de ‘Xocolata desfeta’ de Joan-Lluis Lluis a la llibreria Robafaves de Mataró.

Les llibreries, com la mateixa Robafaves, la Traca de València o Laie de Barcelona han estat còmplices de Llegim i Piulem des de pràcticament els seus inicis, anunciant les tertúlies i garantint que els llibres proposats estiguin disponibles. També la xarxa de biblioteques de la Diputació ens ofereix el seu suport. I mica en mica, hem detectat un interès creixent per part d’altres biblioteques, editorials, autors literaris i també professors i centres de secundària. No obstant això, un dels criteris principals d’aquesta tertúlia, la seva independència respecte interessos editorials o institucionals, s’ha mantingut intacta. Com intacte, i més convençut que mai, es manté el nostre objectiu principal: compartir el plaer de la lectura, potenciar l’ús de la llengua catalana, i crear una xarxa de relacions que comença en la virtualitat del 2.0 per arribar allà on la lectura i les lletres ens portin.