dijous, de juliol 11

La fraternitat


Hi una un subgènere de pel·lícules conegut amb el nom de ‘Buddy movies’. Són aquelles pel·lícules on una part important de l’argument gira al voltant de la relació d’amistat entre dos homes i els punts de trobada entre dos caràcters oposats i contraris. Precisament els conflictes que sorgeixen d’aquestes diferències i la manera com l’amistat preval per sobre d’elles acostumen a ser la clau d’aquests films. Els dos policies d’’Arma Letal’ o la relació entre ‘Butch Cassidy i el Sundance Kid’ són exemples paradigmàtics de Buddy Movies. L’amistat és un tema present en moltes pel·lícules, ja sigui en aquest format típicament masculí de la Buddy movie, habitual en un cert tipus de cinema d’acció; o en la comèdia, on també proliferen les històries d’amics o amigues, sovint amanides amb conflictes de tipus sentimental. Qui no recorda ‘Beautiful girls’, per posar un bon exemple. 

Ara bé, són totes aquestes històries d’amics reflexions sobre la fraternitat? Hi ha definicions d’aquest concepte que identifiquen fraternitat com un sinònim d’amistat i germandat. Per tant, en aquesta definició més àmplia, potser les podríem considerar. Com també podríem afegir a la llista les pel·lícules sobre les populars fraternitats nord-americanes o sobre altres tipus de societats secretes. Però, tal i com es va concloure a la Jornada de Valors, la fraternitat és un concepte que cal redescobrir i tornar a dotar de significat. Filem més prim, llavors, i busquem pel·lícules que vagin més enllà de l’anècdota per aportar contingut per a aquesta reflexió.  

Segurament una pel·lícula que sintetitzaria perfectament la idea de la fraternitat és ‘El senyor dels anells’. El primer dels episodis de la trilogia porta el títol de “La comunitat de l’anell” i mostra com es crea un grup heterogeni de personatges de diferents races i condicions units per una causa comuna –la destrucció de l’anell únic que sotmetria el món a les forces del mal-  que acabaran creant un vincles d’amistat, solidaritat, igualtat i respecte que defineixen perfectament la idea de fraternitat.
 
Article publicat a Valors